Vitamíny bez cenzury

Ibišek – nádherné květy i zajímavé účinky na naše zdraví

Ibisek1.jpg

Věděli jste, že ibiškový čaj je egyptským národním nápojem?

Základní informace

Skoro každý jistě zná ibišek se svými výraznými, nádhernými květy. Ibišek, latinsky Hibiscus, je celý rod vyšších dvouděložných rostlin z čeledi slézovité. Jedná se o bylinu, případně dřevinu, která se přirozeně vyskytuje zejména v tropických a subtropických oblastech celého světa. Ale běžně se dá pěstovat také v našich podmínkách.

Některé druhy ibišků se využívají zejména jako okrasné dřeviny, jiné se hojně využívají v potravinářství. Ibišek konopný se dokonce využívá v textilním průmyslu, pro výrobu speciálního vlákna, podobného jutě. Karibský ibišek Hibiscus elatus poskytuje kvalitní a žádané dřevo.

V potravinářství se využívá ibišek súdánský, latinsky Hibiscus sabdariffa, přesněji řečeno jeho dužnaté červené kalichy. Mají typickou kyselou chuť a jsou používány především jako pochutina v různých úpravách, pro přípravu teplých nebo studených nápojů nebo sirupů. V Evropě se nejčastěji s ibiškem setkáme jako s přísadou čajových směsí (zejména v ovocných čajích). Ve fytoterapii se ibišek využívá pro pozitivní účinky na náš organismus.

Funkce v organismu člověka

Ibišek se většinou pěstuje jako okrasná rostlina, ale vzhledem k vysokému obsahu biologicky aktivních látek se bezesporu jedná také o úžasnou léčivou bylinu. Současné vědecké studie potvrzují historicky ověřené účinky na naše zdraví, a proto se ibišek v současnosti opět dostává do zájmů bylinářů, potravinářů i farmaceutů.

Ibišek, konkrétně zejména ibiškový odvar nebo nálev se doporučuje zejména jako doplněk při terapii i prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Díky vysokému obsahu flavonoidů může docházet ke zpevňování cévních stěn, podporuje se krevní oběh a normální činnost cévní soustavy. Bylo zjištěno, že ibišek komplexním mechanismem pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární zdraví – podporuje vyrovnání dyslipidémie, normální metabolismus lipidů, zvyšování hladin HDL frakce cholesterolu a snižování hladin LDL frakce cholesterolu. Díky tomu dochází ke snížení rizika vzniku aterosklerózy a následně dalších srdečně-cévních onemocnění.

Ibišek má přirozeně diuretické účinky, to znamená, že podporuje tvorbu moči a močení. Díky tomu podporuje odvod nadbytečné vody z organismu a eliminuje zadržování vody. Tímto mechanismem pomáhá ibišek například také proti tzv. pocitu těžkých nohou. Diuretické účinky ibišku také zajišťují pozitivní vliv na náš krevní tlak. Pokud trpíme hypertenzí neboli vysokým krevním tlakem, je odstranění přebytečné vody z organismu velmi důležité a účinky ibišku mohou být v tomto ohledu velmi pozitivní. Díky těmto účinkům dochází k omezení nadměrného pocení.

Dále bylo zjištěno, že ibišek vykazuje silné antibakteriální účinky proti celé řadě patogenních bakterií, působí protizánětlivě, a stimuluje funkci našeho imunitního systému. Díky souhře těchto účinků celkově podporuje odolnost organismu a stimuluje přirozenou obranyschopnost zejména proti infekcím a běžným nemocem z nachlazení (jako jsou například rýma nebo kašel).

Ibišek podporuje také normální funkci střevního traktu – stimuluje přirozenou činnost střev a díky obsahu organických kyselin napomáhá správnému trávení a vstřebávání živin z potravy. Komplex obsažených aktivních látek podporuje přirozenou funkci střev a eliminuje vznik zácpy.

Podle tradiční ajurvédské medicíny může ibišek ovlivňovat plodnost ženy. Ibišek údajně působí proti uhnízdění zárodku v děložní sliznici a má antiestrogenní účinky. Proto se tradičně využíval jako postkoitální kontraceptivum, které mělo zabránit těhotenství. Tyto účinky prozatím nebyly z etických důvodů vědeckými studiemi na lidech potvrzeny ani vyvráceny, ale studie na pokusných zvířatech tyto účinky většinou potvrzují.   

Všeobecně známé účinky ibišku na naše zdraví:

  • Má antioxidační, dezinfekční a protizánětlivé účinky.
  • Napomáhá snižování vysokého krevního tlaku.
  • Snižuje pocení.
  • Napomáhá omezování ukládání tuku v tepnách.
  • Podporuje redukci hmotnosti.
  • Stimuluje paměť.
  • Díky antioxidačním účinkům omezuje stárnutí pokožky.
  • Eliminuje podrážděnost.
  • Působí pozitivně při mírných depresivních stavech.
  • Působí pozitivně při zácpě.
  • Stimuluje trávení.
  • Napomáhá snižování LDL frakce cholesterolu a zvyšování HDL frakce cholesterolu.
  • Diuretické účinky.
  • Podporuje vstřebávání železa ze stravy.
  • Eliminuje nadměrné výkyvy glykémie (podporuje vyrovnané hladiny krevního cukru).
  • Podporuje zdraví kardiovaskulárního systému – srdce a cév.
  • Podporuje imunitní systém a přirozenou obranyschopnost organismu.
  • Spazmolytické účinky – eliminuje vznik křečí.
  • Podporuje tvorbu a vylučování žluči.

Obsažené účinné látky

  • organické kyseliny – kys. citrónová, vinná a jablečná,
  • anthokyany,
  • flavonoidy,
  • polysacharidy,
  • vitaminy skupiny B, vitamin C,
  • karoteny – například beta-karoten,
  • alkaloidy,
  • slizovité látky.

Historie

Ibišek velmi dobře znali již naši předkové a s oblibou ho využívali zejména jako přirozenou součást jídelníčku. Brzy zjistili, že má také celou řadu příznivých účinků na jejich zdraví, a tak se stal ještě oblíbenější.

Rostlina pochází s největší pravděpodobností ze severní Afriky, odkud se postupně rozšířila do Indie a Saudské Arábie. Ibišek jedlý se ve své domovině někdy nazývá také bamia bhindi, okra nebo gombo. Ibišek je dodnes typickou surovinou pro Indickou a Tureckou kuchyni.

Podle dochovaných záznamů víme, že ibišek znali a používali již staří Egypťané ve 2. tisíciletí před naším letopočtem. V Egyptské kultuře byl ibišek velmi ceněná a vzácná rostlina. Dokazuje to i fakt, že se objevuje v několika hieroglyfech. Navíc Egypťané používali ibišek i pro své zesnulé faraony. Květy přidávali do hrobky, protože věřili, že pokud by po smrti měla daná osoba nějaké zdravotní potíže, ibišek by byl všelékem.

Na Asijském kontinentu byly ibišky hojně využívány v celé historii. Neodmyslitelně patří také do indické ajurvédské medicíny, kde se používaly například při zácpě, špatném trávení nebo na záněty.

Do Evropy byl ibišek přivezen až v 17. století. Slavný švédský botanik Carl Linné popsal a botanicky zařadil tento druh v roce 1753. Rostlinu popisuje jako „bujně rostoucí keř s jasně červenými nádhernými květy“. V Evropě se ibišek rychle rozšířil a získal si oblibu pro své krásné květy i pro pozitivní účinky na náš organismus. Ibišek se začal pěstovat v zámeckých zahradách i parcích po celé Evropě.

V současnosti je ibišek neodmyslitelnou ingrediencí v potravinářském průmyslu. Využívá se zejména při výrobě ovocných čajových směsí nebo jako přísada do ochucených černých nebo zelených čajů. Finálnímu čajovému nálevu dodává ibišek charakteristickou kyselou chuť. Využívá se však zejména pro jeho barvící schopnosti – propůjčuje nálevu výraznou červenou barvu. Zejména v poslední době se ibišek opět stává populární v lidovém léčitelství pro jeho příznivý vliv na lidský organismus.

Doporučený denní příjem

Drogou ibišku súdánského, která se využívá v potravinářství, jsou květyHibiscus sabdariffa flos. V současnosti se všeobecně hodnotí jako zcela bezpečná a zdraví prospěšná rostlina, pokud je užívána dle doporučeného dávkování. U této rostliny není legislativně stanovena doporučená ani maximální denní dávka.

Pro fytoterapeutické používání doporučujeme používat ibišek ve formě doplňků stravy. Na trhu je k dispozici většinou zejména v podobě čajových směsí, tinktur, extraktů nebo sirupů. Při výběru přípravků se prosím vždy zaměřujte na kvalitní suroviny i zpracování a vybírejte si přípravky ideálně v lékárnách, kvalitních prodejnách se zdravou výživou, bylinářstvích nebo od renomovaných výrobců na internetových obchodech. Pokud užíváte ibišek ve formě doplňků stravy, vždy se řiďte doporučeným dávkování dle výrobce. Doporučené dávkování jednotlivých výrobků se může lišit dle složení přípravku. Přesné dávkování se vždy odvíjí od konkrétního složení přípravku, zdravotních potíží, aktuálního fyzického i psychického stavu a podobně.

Ibišek se nejčastěji užívá ve formě nálevu (nesprávně označovaného jako čaj). Jeho příprava je velmi snadná a každý ji jednoduše zvládne doma. Asi 1 čajovou lžičku ibiškové drogy spaříme 250 ml vroucí vody a necháme asi 10 minut louhovat. Poté scedíme a nálev popíjíme. Pijeme ideálně jeden šálek dvakrát denně.

Původ, výskyt a pěstování

V současné době botanikové stále pátrají po tom, kde je původní domov ibišku, a který konkrétní ibišek byl ten původní druh. Pravděpodobně se jednalo o osm botanických druhů, které stály u zrodu moderních kultivarů. Tyto ibišky pocházejí z ostrovů Mauricius, Madagaskar, Fidži, Havaj a z Číny a Indie.

V současnosti se ibišek súdánský ve velkém pěstuje pro komerční účely. Nejčastěji se s ibiškovými farmami setkáme v Africe, Asii, Jižní Americe a na jihu Evropy.

Ibišek je vhodný k pěstování i v podmínkách ČR, a to jak ve venkovních tak i vnitřních podmínkách. Není však mrazuvzdorný, a proto je potřeba jej na zimu schovat. Daří se mu především přes léto, protože mu vyhovuje slunné a teplé počasí. Nutná je také pravidelná zálivka a kvalitní půda. Za Vaší péči se Vám ibišek odmění nádhernými květy, případně i chutným nápojem.

Toxicita

Ibišek patří mezi bezpečné byliny, a proto se při jeho užívání nemusíme obávat rizika předávkování nebo negativních vedlejších účinků. Pokud užíváte ibišek ve formě doplňku stravy (většinou ve formě čajové směsi) dodržujte vždy doporučené dávkování dle výrobce. Doporučujeme nakupovat jen kvalitní produkty v lékárnách, prodejnách zdravé výživy nebo od spolehlivých a ověřených výrobců.

Užívání ibišku se všeobecně doporučuje pro všechny věkové skupiny, kromě dětí mladších 3 let. Je vhodný i k dlouhodobému užívání. Nejsou známy žádné kontraindikace ani negativní vedlejší účinky při jeho užívání. Všeobecně se ibišek nedoporučuje pro těhotné a kojící ženy, protože není zcela jistě prokázána jeho bezpečnost v tomto období. Existuje určitá pravděpodobnost, že ibišek může působit proti otěhotnění, a proto se v tomto období nedoporučuje.

Vzhledem k vysokému obsahu organických kyselin se užívání ibišku ve vyšších dávkách nedoporučuje osobám trpícím na překyselení žaludku nebo pálení žáhy. Nadměrné užívání ibišku se nedoporučuje ani při potížích s řidší stolicí. V některých případech by mohlo dojít ke zhoršení těchto zdravotních potíží. 

Ve výjimečných případech se může po konzumaci ibišku vyskytnout alergická reakce – většinou jde o nevolnost, nechutenství, bolesti břicha, případně jiné gastrointestinální potíže. V tomto případě přestaňte potravinu nebo doplněk stravy okamžitě konzumovat. Pokud Vaše neobvyklé zdravotní potíže stále přetrvávají i déle než 2-3 dny po vysazení ibišku, vyhledejte lékařskou pomoc.

Schválená zdravotní tvrzení

Dle aktuálního seznamu schválených zdravotních tvrzení, který vydal EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) je možné pro ibišek používat následující zdravotní tvrzení:

Ibišek súdánský (Hibiscus sabdariffa) podporuje:

  • normální funkci střevního traktu,
  • tonus a vitalitu,
  • osvěžení těla,
  • vylučování vody z organismu,
  • normální činnost cévní soustavy,
  • napomáhá odstraňovat pocit těžkých nohou,
  • emoční komfort,
  • napomáhá odbourávat stres,
  • mentální zdraví a relaxaci,
  • tonizaci těla i mysli,
  • krevní oběh,
  • normální funkci dýchacího systému,
  • antioxidační působení,
  • kontrolu tělesné hmotnosti a hubnutí,
  • normální funkci imunitního systému a přirozenou obranyschopnost organismu.

Automatický překlad do češtiny k dispozici (návod pro nastavení)
Zdroj: www.youtube.com

 

Zajímavosti

  • Ibiškový čaj je egyptským národním nápojem a označuje se jako karkade.
  • Květy ibišku se často, zejména na blízkém východě, kandují nebo nakládají co cukru a konzumují se jako pochutina.
  • Ibišek je někdy označován jako „květina z Hawaje“, kde byl pro svou krásu prohlášen národní rostlinou.
  • Ibišek súdánský se někdy označuje také jako „krvavý ibišek“.
  • Ibišek se často používá také jako barvivo, a to nejen v potravinářství.
  • V Asii a Africe se listy ibišku zpracovávají na chutný salát.
  • Ibiškový čaj se někdy označuje také jako „rosella“.
  • Ibišek v kombinacimeduňkoutřezalkou eliminuje neklid, nervozitu a potíže s usínáním.
  • Svůj název dostal ibišek pravděpodobně ve Starém Egyptě, podle ptáka Ibise.
  • V některých kulinářských úpravách se z květů ibišku vyrábí džemy nebo marmelády.
  • Ibišek se využívá také při horečce pro její snížení (jedná se o přírodní antipyretikum).

 

--- konec článku ---