Vitamíny bez cenzury

Selen – nepostradatelný i toxický zároveň

Jatra.jpg

Věděli jste, že selen je velmi důležitým antioxidantem, který chrání náš organismus před škodlivým vlivem volných radikálů?

Základní informace

Selen se nachází v lidském organismu v množství asi 20–30 mg, je přítomný téměř ve všech tkáních těla, ale v nejvyšší koncentraci se nachází v ledvinách, játrech, slezině, pankreatu a varlatech. Všeobecně se dá říct, že zásobení organismu selenem je u naprosté většiny populace nedostatečné. Existují pro to dva důvody, zaprvé je to dáno typem stravy, kterou přijímáme a za druhé nízkým obsahem selenu v půdách, na kterých se pěstují plodiny. To ve výsledku způsobí nedostatek selenu ve výživě většiny populace.

Funkce v organismu člověka

Za dvě hlavní funkce selenu můžeme považovat zásadní vliv na antioxidační systém organismu a klíčovou funkci v metabolismu hormonů štítné žlázy. Selen je kofaktorem dvou enzymůglutahionperoxidázy, která je složkou antioxidačního ochranného systému organismu a dejodázy, což je enzym, který je důležitý při aktivaci thyroxinu na trijodthyronin (procesy metabolismu hormonů štítné žlázy).

Doporučený denní příjem

Dle přílohy č. 5 k vyhlášce č. 225/2008 Sb. je doporučená denní dávka (DDD) selenu 55 µg.

Doporučené denní dávky vitaminů a minerálních látek se vztahují na celkový denní příjem vitaminů a minerálních látek. Za zdroj vitaminů a minerálních látek lze považovat doplňky stravy s obsahem alespoň významného množství vitaminů a minerálních látek, za které se považuje nejméně 15 % z hodnot doporučených denních dávek, které je obsaženo ve 100 g nebo 100 ml nebo v jednom balení, pokud toto balení obsahuje jednu porci.

Automatický překlad do češtiny k dispozioci (návod pro nastavení)
Zdroj: www.youtube.com

Projevy nedostatku

Nedostatek selenu se projevuje kardiomyopatiemi – onemocnění srdce, nekrózami (odumřením) chrupavky s následkem artritidy, deformacemi kloubů, zakrslým růstem, poruchami imunitního systému.

Nedostatek selenu může být podmíněn špatnou výživou (extrémně jednostranná strava, alkoholismus, hladovění nebo anorexie) nebo zvýšenými ztrátami selenu (silné průjmy, poruchy trávení resp. vstřebávání, poškození ledvin nebo silné krvácení).

Nejdůležitější přírodní zdroje

Dietární zdroje selenu jsou organické i anorganické. Mezi organické zdroje selenu řadíme tzv. seleno-proteiny (seleno-cystein a seleno-methionin) a mezi anorganické patří selenany a seleničitany.

Selen se nachází v potravinách rostlinného i živočišného původu. V potravinách živočišného původu se vyskytují zejména selenoproteiny. Mezi dobré zdroje selenu patří například ledviny, játra nebo ryby a mořské plody. V rostlinách se selen také hojně vyskytuje, ale jeho zastoupení je závislé na obsahu selenu v půdě, proto se často selen přidává také do hnojiv. Nejlepším rostlinným zdrojem selenu jsou para ořechy – brazilské ořechy. Zelenina, s výjimkou česneku, neobsahuje selen vůbec!

Toxicita

Protože účinnost absorpce (vstřebávání) selenu z trávicího traktu do organismu není závislé na jeho plazmatické koncentraci (stavu zásobení organismu) je třeba brát v úvahu případné riziko předávkování. Ve vyšších dávkách, konkrétně asi množství 8 µg/kg tělesné hmotnosti a den – průměrná hodnota 600 µg/den, totiž selen působí toxicky. Projevy toxicity mohou být lámavost nehtů, vypadávání vlasů a zubů, poškození pokožky, anémie nebo poruchy srdečního svalu a jeho funkce.

Schválená zdravotní tvrzení

Dle aktuálního seznamu schválených zdravotních tvrzení, který vydal EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) je možné pro selen používat následující tvrzení.

Selen přispívá k:

  • normální spermatogenezi,
  • udržení normálního stavu vlasů,
  • normálního stavu nehtů,
  • normální funkci imunitního systému,
  • normální činnosti štítné žlázy,
  • ochraně buněk před oxidativním stresem.

--- konec článku ---