Vitamíny bez cenzury

Vitamin B11 – cholin

Hovezi.jpg

Věděli jste, že nejlepším potravinovým zdrojem cholinu jsou vaječné žlotky, játra, hovězí maso, luštěniny a ořechy?

Základní informace

Cholin se běžně řadí do vitaminů skupiny B, i když je přirozeně syntetizován v lidském organismu, a proto nemůže být považován za esenciální látku. Přesto se však jedná o látku nezbytnou pro správné fungování lidského organismu.

Funkce v organismu člověka

Biochemická funkce cholinu v lidském organismu spočívá v začlenění do metabolismu tuků a cholesterolu a zdá se, že cholin může působit preventivně proti akumulaci nadměrného množství tuku v játrech. Lidské tělo využívá cholin také pro tvorbu acetylcholinu, což je důležitá látka s funkcí neurotransmiteru, který přenáší nervové vzruchy z jednoho nervového vlákna na druhé. Právě proto je adekvátní zásobení organismu cholinem nezbytně nutné pro správnou funkci nervové soustavy. Cholin je součástí molekuly lecithinu – fosfatidyl cholin, který je strukturní součástí buněčných membrán. Cholin usnadňuje neutralizaci a vylučování toxických látek játry, chrání je před tukovou degenerací a přispívá k jejich správné funkci. Dále má pozitivní vliv na tvorbu spermií, je důležitý pro správnou činnost nervů a je známý svými zklidňujícími účinky na lidský organismus. Živočichové i rostliny jsou schopni ho částečně syntetizovat z glycinu nebo serinu, ale pro celkové zdraví je prospěšné ho přijímat i potravou nebo kvalitními doplňky stravy.

Z experimentálních pokusů na zvířatech vyplynulo, že při odstranění slinivky břišní, došlo k jaterní cirhóze nebo ztučnění jater, což bylo vyvoláno nedostatkem cholinu. V kontrolní skupině zvířat, u kterých slinivka břišní odstraněna nebyla, cholin zabraňoval degenerativním změnám na játrech. Vědci si však stále nejsou zcela jisti, jak přesně působí suplementace cholinem (nebo lecitinem) u člověka. Některé kontroverzní studie se zaměřovaly například na použití cholinu na snižování hladin cholesterolu nebo posílení paměti. Byla testována také terapie cholinem a lecitinem při Alzheimerově chorobě nebo při tardivní dyskinezii. Jedná se o neurologické onemocnění, které se vyznačuje mimovolnými pohyby různých svalových skupin, zejména v obličeji nebo končetinách. Tato porucha úzce souvisí s podáváním určitých psychiatrických léků. Výsledky léčby však bohužel nebyly zcela přesvědčivé.

Doporučený denní příjem

Dle přílohy č. 5 k vyhlášce č. 225/2008 Sb. doporučená denní dávka (DDD) cholinu není stanovena. Denní potřeba cholinu činí asi 600 mg.

Nejdůležitější přírodní zdroje

Nejlepšími potravinovými zdroji cholinu jsou vaječné žloutky, játra, hovězí maso, sójové boby, luštěniny, ořechy a celozrnné pečivo.

Toxicita

Při nadměrném užívání cholinu (lecithinu) se mohou vyskytnout některé zdravotní potíže –  například nevolnost, průjem, slabost, deprese nebo rybí zápach z dechu a pokožky.

Schválená zdravotní tvrzení

Cholin přispívá k:

  • normálnímu metabolismu homocysteinu,
  • normálnímu metabolismu lipidů,
  • udržení normální činnosti jater.

 

--- konec článku ---