Vitamíny bez cenzury

Kurkuma dlouhá – více než jen koření

Kurkuma.jpg

Věděli jste, že kurkuma se někdy nazývá žlutý zázvor nebo indický šafrán?

Základní informace

Kurkuma dlouhá, latinsky Curcuma longa, je vytrvalá rostlina s masitými oddenky, které se využívají jak v gastronomii, tak i ve farmaceutickém a potravinářském průmyslu. Rostlina patří do čeledi zázvorovité (Zingiberaceae). Jak již název čeledi napovídá, dalším známým zástupcem je zázvor. Další používané názvy pro kurkumu jsou indický šafrán, žlutý zázvor, turmeric nebo curcuma

Pozitivní účinky kurkumy na lidské zdraví ještě nebyly dostatečně vědecky prozkoumány a potvrzeny, ale většina současně dostupných studií ukazuje, že má mnohostranné využití. Doporučuje se užívat na podporu imunitního systému, při léčbě artritidy, zažívacích potíží nebo svrabu. Údajně dokáže podporovat předcházení vzniku onemocnění, jako jsou zákaly očí, srdeční choroby nebo potíže s játry.

Sušený mletý oddenek, který se hojně využívá v gastronomii i farmacii a potravinářství, obsahuje asi 5 % éterického oleje. Mezi hlavní účinné látky patří sabinen, felandren, limonen, kamfen, cineol, alfa a betapinen a známé žluté barvivo kurkumin

Funkce v organismu člověka

Většina výzkumů ohledně působení kurkumy pochází z Indie, protože zde byla v historii nejvíce využívána. Jako nejdůležitější složka s léčebnými účinky se označuje žluté barvivo kurkumin. Má povzbuzující účinky na funkci imunitního systému, hubí škodlivé choroboplodné zárodky, uklidňuje podrážděný žaludek, má silné protizánětlivé působení, obsahuje mnoho antioxidantů a působí preventivním, ochranným účinkem na játra srdce.

Indická studie, která se zaměřila na účinek kurkumy na imunitní systém, zjistila, že laboratorní zvířata, která dostávala po dobu 5 týdnů stravu obohacenou kurkuminem, vykazovala výrazné zvýšení některých ukazatelů účinnosti imunitního systému.

Kurkuma má velmi silné antibakteriální účinky, a proto se často využívá při gastroenteritidách nebo zánětech žaludku a tenkého střeva. Využívá se její schopnosti účinně ničit bakterie, které jsou častými původci otrav z jídla. Při laboratorních zkouškách byl potvrzen také silný antiprotozoární účinek (proti prvokům). Toto zjištění jen podporuje tradiční léčebné využití kurkumy při učbě amébové úplavice.

Kurkuma povzbuzuje tvorbu a průtok žluči, čímž podporuje trávení tuků. Toto zjištění podporuje tradiční využití kurkumy k podpoře trávení
Jen velmi málo studií se zatím zabývalo studiem účinků kurkumy na srdce a kardiovaskulární systém. Prozatímní výsledky nám naznačují, že by se mohlo jednat o účinnou látky na snižování cholesterolu, krevního tlaku a zdá se, že by kurkuma mohla být nápomocná při předcházení vzniku krevních sraženin, které často vyvolávají srdeční infarkty a většinu mrtvic.

Několik současných výzkumných studií dokazuje, že kurkuma by mohla být účinným prostředkem na ochranu jater před poškozením mnoha jedovatými látkami, například alkoholem, nadměrným užíváním léků nebo jedovatými mykotoxiny (produkty plísní). Tyto výsledky korespondují s tradičním využitím kurkumy při léčbě jater.

Některé výzkumy na zvířatech naznačují další výhledové možnosti využití kurkumy v humánní medicíně. Kurkuma by mohla pomoci předcházet vzniku vředů a žlučníkových kamenů, popřípadě je i léčit. Tato rostlina také vykazuje schopnost snižovat hladinu krevního cukru neboli glukózy. Díky této vlastnosti by mohla být efektivně využita při léčbě cukrovky. Tyto účinky však prozatím nejsou vědecky zcela přesně potvrzeny a vyžadují další studie a bádání.

Zdroj: www.youtube.com

Historie

V Evropě se využívání zkumy rozšířilo až v relativně nedávné době, ale zejména v Indii, byla využívána již po celá tisíciletí. Tradiční využití kurkumy je především v potravinářství, kde se využívá jeho schopnosti barvit do krásné žluto-oranžové barvy. Kurkuma dává kari koření jeho charakteristickou barvu a je součástí také worcesterské omáčky a dalších kořenících směsí. V ajurvédské medicíně je tradičně využívána kurkuma pro své léčivé účinky. Zejména v Indii byla považována za přírodní prostředek, který pročišťuje celé tělo. Tradičně byla kurkuma využívána například na uklidnění trávení, léčení horeček, infekcí, úplavice, artritidy, žloutenky a jiných onemocnění jater. Známá byla také v dávné Číně. Tamější lékaři ji předepisovali při léčbě jater, žlučníku, k zastavení krvácení, úlevě při zahlenění plic a bolestech spojených s menstruací.

Ve starém Řecku byla sice kurkuma známá, ale na rozdíl od blízce příbuzného zázvoru nebyla příliš oblíbená. V rámci Evropy bylo tradiční využití kurkumy spíše jako barvícího prostředku než léčiva. 

Zajímavého využití se dostalo kurkumě v 70. letech 19 století. Chemici si všimli, že žlutý prášek ze sušených oddenků změní svou barvu na červeno-hnědou, když je vystavena působení zásaditých látek. Tento objev vedl k výrobě takzvaného kurkumového papírku. Jednalo se o tenké papírky, které byly napuštěny odvarem z kurkumy. Kurkumové papírky se hojně využívaly v laboratořích po celém světě při zkouškách na zásaditost. Po nějaké době jej nahradil papírek lakmusový, který se využívá dodnes.

Dokonce ani známí američtí eklektičtí lékaři, kteří se hojně věnovali přírodní medicíně a využívali léčivých účinků bylin a rostlin, nevěnovali účinkům kurkumy téměř žádnou pozornost a využívali ji spíše jen jako barvivo.

Maude Grieve popsal kurkumu ve svém vlivném atlase léčivých rostlin jako „dávný lék proti žloutence“. Ale dále se zmiňoval, že v současnosti se již využívá prakticky výhradně pro svou barvu.

Později byly však stále více využívány léčivé účinky kurkumy. Doporučovala se zejména pro své velmi silné protizánětlivé působení, jako prevenci a součást léčby degenerativních onemocnění a jako silný antioxidant.

Zdroj: www.youtube.com

Doporučený denní příjem

V současnosti je na trhu dostupných mnoho forem přípravků, které obsahují kurkumu. Jedná se o koření, čajové směsi, tinktury, prášky, kapsle, tobolky nebo tablety. Kurkumu lze tradičně využívat v gastronomii i potravinářství nebo jako doplněk stravy. Při výběru přípravků se prosím vždy zaměřujte na kvalitní suroviny i zpracování a vybírejte si přípravky ideálně v lékárnách, kvalitních prodejnách se zdravou výživou, bylinářstvích nebo od renomovaných výrobců na internetových obchodech.

Doporučené denní dávkování kurkuminu se uvádí asi 3mg/kg tělesné hmotnosti. Mnoho přípravků obsahuje výtažek standardizovaný na 95% obsah kurkuminoidů. Při užívání takových přípravků vždy dodržujte doporučené dávkování dle výrobce nebo dle doporučení Vašeho ošetřujícího lékaře nebo lékárníka. 

Při užívání sušeného prášku z kurkumy se doporučuje 1 čajová lžička denně pro dospělé a ½ čajové lžičky pro děti od 3 do 6 let. Pro dosažení maximálního účinku je vhodné užívat kurkumu pravidelně každý den nebo alespoň minimálně 3x tydně. Doporučuje se užívat ráno po snídani, raději ne nalačno, protože u citlivých osob může působit dráždivě na zažívací trakt. Kurkumin je látka rozpustná v tucích, a proto se doporučuje užívat vždy po jídle nebo s jídlem, aby se zvýšila jeho využitelnost v organismu. 

Pokud se při užívání kurkumy vyskytnou neobvyklé zdravotní potíže (bolesti hlavy, gastrointestinální potíže – průjem, zácpa, bolesti břicha apod.), snižte dávkování nebo přestaňte přípravek užívat. Pokud Vaše neobvyklé zdravotní potíže samovolně neodezní za 2-3 dny, poraďte se prosím se svým ošetřujícím lékařem nebo lékárníkem.

Problémem při užívání kurkuminu může být jeho poměrně špatná absorpce v organismu a tudíž jeho nízké využití. Velmi účinných řešením tohoto problému se ukázalo spojení kurkuminu s piperinem. Piperin je extrakt z černého pepře (Piper nigrum), který podstatně zvyšuje biologickou dostupnost mnoha aktivních látek, včetně kurkuminu. Nejmodernější vědecké studie dokázaly, že piperin je schopen zablokovat trávicí enzymy, které zpracovávají kurkumin, a tímto mechanismem dojde k tomu, že více kurkuminu projde trávicím traktem a dostane se do krevního oběhu. Závěrem studie bylo zjištění, že společné podávání kurkuminu s piperinem má až 20krát vyšší účinnost než samotné podávání kurkuminu. Doporučený poměr pro maximální účinek by měl být 100 mg kurkuminu a 1 mg piperinu. Při kulinárním využití kurkumy se snadno dosáhne lepšího využití aktivních látek přidáním pepře do pokrmu. Další možností jak zvýšit využitelnost kurkumy je společná konzumace s grapefruitem, grapefruitovou šťávou nebo zeleným čajem. Tímto využijeme přirozeného synergického účinku obsahových látek a docílíme lepších účinků.

Mnoho látek vykazuje synergické působení společně s kurkuminem (doporučuje se užívat společně – zvyšují se tím pozitivní účinky obou látek):

  • piperin – extrakt z černého pepře,
  • resveratrol – přírodní antioxidant, který se vyskytuje například v červeném víně, jadérkách a slupkách modré vinné révy, kakau, borůvkách nebo arašídech,
  • EGCG – extrakt ze zeleného čaje,
  • grapefruit nebo grapefruitová šťáva,
  • zázvor,
  • quercetin – flavonoid, který má silné antioxidační a protizánětlivé účinky a vyskytuje se přirozeně v cibuli, jablkách, čaji a vínu,
  • vilcacora – liánovitá rostlina pocházející z pralesů Jižní Ameriky, nazývá se také “kočičí dráp“.

Při užívání všech doplňků stravy je nezbytně nutné prostudovat všechny známé kontraindikace – tedy stavy, kdy není možné užívat daný přípravek nebo nežádoucí kombinace určitých přípravků nebo nežádoucí kombinace určitých přípravků společně s léčivy. Kurkumin by se neměl užívat společně s léky, které obsahují warfarin. Interakce mezi kurkuminem a warfarinem je hodnocena jako „moderate“ tzn. „mírná“. V praxi to znamená, že ke vzájemnému ovlivnění účinků dvou složek může a nemusí dojít. Pokud užíváte léky, které obsahují warfarin, před zahájením užívání přípravků s kurkuminem se prosím poraďte s vaším ošetřujícím lékařem nebo lékárníkem. Užívání kurkuminu může ovlivnit účinek léků k redukci žaludečních kyselin. Jedná se o léky, které obsahují tyto účinné látky: cimetidine, famotidine, ranitidine, esomeprazole, omeprazole, lansoprazole. Před užíváním kurkuminu by se měli se svým lékařem poradit také diabetici. Kurkumin může zesilovat účinky léků, které se podávají na snižování hladiny krevního cukru neboli glykémie. Kombinace kurkuminu a těchto léků může zvýšit riziko hypoglykémie neboli příliš nízké hladiny krevního cukru, což může vést až k hypoglykemickému šoku a kómatu. Kurkumin by neměli užívat lidé se žlučníkovými kameny. Při užívání kurkuminu by měli být opatrní lidé, kteří mají poruchu absorpce železa nebo lidé s anémií. Zejména pokud by chtěli kurkumin užívat ve vyšších dávkách a dlouhodobě. V tomto případě může kurkumin, už tak nízkou, hladinu železa v organismu ještě více snížit. Je nutné železo doplňovat v kvalitních doplňcích stravy.

Původ, výskyt a pěstování

Původ kurkumy je jihovýchodní Asie a v současnosti je největším producentem kurkumy Indie. Jedná se o vytrvalou, tropickou rostlinu, pěstování je tedy možné především v příslušných klimatických podmínkách. V současné době se pěstuje kromě Indie také v Číně, Peru a Austrálii. Rostlina dorůstá výšky 0,5 až 1 metr, má vejčitě protáhlé listy a pro zpracování v potravinářství nebo farmacii se využívají její oddenky

Kromě klasického kurkumovníku dlouhého patří k poměrně známým druhům i kurkumovník okrouhlolistý (Curcuma rotundifolia) nebo další druhy, které jsou známy pod latinským označením Curcuma alismatifolia, Curcuma attenuata, Curcuma cordata, Curcuma harmandii, Curcuma parviflora, Curcuma parvenu, Curcuma petiolata, Curcuma rhabdota či Curcuma roscoena. Curcuma alismatifolia se v našich zahradnictvích, květinářstvích i na prodejních výstavách objevuje nejčastěji. Pochází z Thajska, a protože svými květy připomíná tulipán, vžil se pro něj lidový název thajský tulipán. Květy jsou většinou růžové nebo bílé. 

Ideální klimatické podmínky pro růst kurkumy jsou především teplé a vlhké stanoviště a stálost vhodných podmínek. Kurkumovník se pěstuje podobně jako zázvor, přičemž nejmenší nároky na pěstování má Curcuma alismatifolia. Hlízu vysaďte do lehké písčitohlinité půdy, na dno nádoby nezapomeňte dát drenážní vrstvu. Květináč s rostlinou umístěte na světlé stanoviště, například na jižní či východní okno. Čím více světla rostlině dopřejete, tím lépe bude prospívat a kvést. 

Hlavní podmínkou dobrého růstu je též dostatečná vzdušná vlhkost. Přes léto (prospívá mu, je-li horké a vlhké) můžete kurkumovník umístit na venkovní, mírně přistíněné stanoviště nebo do skleníku. Potřebuje vydatně zalévat a rosit, jednou za čtrnáct dní ho můžete přihnojit. 

Jakmile teploty klesnou pod 15 °C, přeneste rostlinu na teplejší stanoviště. V tuto dobu začínají listy vadnout a pomalu se zatahují. Rostlinu (hlízu) připravenou na zimu umístěte v chladné místnosti s teplotou okolo sedmi stupňů. 

U hlíz přezimujících v zemině omezte zálivku na minimum, hlízy z ní vyndané nezavlažujte vůbec. V tomto stádiu přečkají zimu. Na přelomu března a dubna se začnou probouzet – právě tehdy je znovu vysaďte. Hlízy umístěné přes zimu v zemině přesaďte do nového substrátu. Zvyšte jim teplotu a pomalu je začněte zalévat. 

Toxicita

Všeobecně můžeme říci, že dle současných vědeckých výzkumů, je dlouhodobé užívání kurkumy bezpečné. Při dodržování doporučeného dávkování dle výrobce doplňku stravy nejsou známy žádné vedlejší negativní účinky na naše zdraví. Vzhledem k tomu, že se jedná o surovinu nebo doplněk stravy přírodního charakteru, pokud je užíván v rozumném množství, dle doporučení výrobce, pravděpodobnost výskytu negativních účinků na organismus je velmi nízká. Kurkuma se nedoporučuje dětem do 3 let, těhotným a kojícím ženám a osobám, které trpí potravinovou alergií na kurkumu nebo některou složku, kterou tato potravina obsahuje. Pokud se při užívání kurkumy vyskytnou neobvyklé zdravotní potíže (bolesti hlavy, gastrointestinální potíže – průjem, zácpa, bolesti břicha apod.), snižte dávkování nebo přestaňte přípravek užívat. Pokud Vaše neobvyklé zdravotní potíže samovolně neodezní za 2-3 dny, poraďte se prosím se svým ošetřujícím lékařem nebo lékárníkem.

Schválená zdravotní tvrzení

Dle aktuálního seznamu schválených zdravotních tvrzení, který vydal EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) je možné pro kurkumu používat následující tvrzení.

Kurkuma dlouhá (Curcuma longa) podporuje:

  • normální
    • trávení,
    • činnost jater,
    • činnost kardiovaskulárního systému – krevní oběh),
    • funkci imunitního systému – kurkuma je silný přírodní antioxidant,
    • stav kloubů a kostí,
    • činnost nervové soustavy,
    • funkce dýchacího systému,
    • stav pokožky.
  • chuť k jídlu.

Účinná látka, která se nachází v kurkumě, se nazývá kurkumin. Tato látka se významně podílí na kontrole zánětlivých reakcí organismu.

Zajímavosti

  • Léčitelská pověra nám říká, že ve staré Číně využívali kurkumu k vyvolání menstruace. V současnosti vědci, ale nenašli žádné důkazy o tom, že by tato rostlina měla jakýkoliv vliv na dělohu nebo menstruační cyklus.
  • Vedle lahodných tradičních pokrmů indické kuchyně je známé použití kurkumy při výrobě nápoje, který se nazývá zlaté mléko (nebo také kurkumové mléko). Smícháme 1 šálek teplého, ne však horkého, mléka s ¼ čajové lžičky kurkumy, 1 čajovou lžičkou kokosového oleje, skořicí a medem.
    ​Výsledkem je lahodný a velmi zdravý nápoj. Na rozdíl od jiného využití kurkumy, tento nápoj se doporučuje užívat na lačno.

Zdroj: www.youtube.com

 

--- konec článku ---