Vitamíny bez cenzury

Vitaminy rozpustné ve vodě

Podle svých chemicko-fyzikálních vlastností jsou první ucelenou skupinou vitaminů vitaminy hydrofilní neboli rozpustné ve vodě. Mezi hydrofilní vitaminy řadíme vitamin C neboli kyselinu askorbovou a skupinu vitaminů B (vitamin B1, B2, B6, B12, niacin, kyselina pantothenová, kyselina listová a biotin). Podívejme se nyní, kde se jednotlivé vitaminy nacházejí a proč jsou pro náš organismus důležité.

Vitamin B1 – thiamin

Vitamin B1 – thiamin

Věděli jste, že thiamin je nejméně tepelně stálý ze všech vitaminů skupiny B, a proto se využívá jako tzv. indikátor telepné úpravy potravin?

Vitamin B2 – riboflavin

Vitamin B2 – riboflavin

Věděli jste, že nedostatek riboflavinu se může projevit lámavostí nehtů, prasklinami ústních koutků, suchou pokožkou nebo záněty sliznic?

Vitamin B3 – niacin

Vitamin B3 – niacin

Věděli jste, že užívání antikoncepčních tablet, antibiotik a častý příjem alkoholu výrazně snižuje vstřebávání niacin z potravy?

Vitamin B5 – kyselina pantothenová

Vitamin B5 – kyselina pantothenová

Věděli jste, že název kyselina pantothenová pochází z řeckého slova "panthos", což znamená "všudypřítomný" a odkazuje to na přítomnost tohoto vitaminu v širokém spektru potravin?

Vitamin B6 – pyridoxin

Vitamin B6 – pyridoxin

Věděli jste, že mezi nejlepší přírodní zdroje pyridoxinu patří maso a masné výrobky, ryby, vnitřnosti, ořechy, luštěniny nebo vaječný žloutek?

Vitamin B7 – biotin

Vitamin B7 – biotin

Věděli jste, že biotin byl původně pojmenován vitamin H – podle německých slov "haar" a "haut", které v překladu znamenají "vlasy" a "pokožka", což odkazuje na jejich význam pro lidský organismus?

Vitamin B8 – inositol

Vitamin B8 – inositol

Věděli jste, že kofein, který je přítomný například v kávě, snižuje vstřebávání inositolu z potravy?

Vitamin B9 – folát, kyselina listová

Vitamin B9 – folát, kyselina listová

Věděli jste, že nedostatek kyseliny listové je velmi rizikový zejména pro těhotné ženy?

Vitamin B11 – cholin

Vitamin B11 – cholin

Věděli jste, že nejlepším potravinovým zdrojem cholinu jsou vaječné žlotky, játra, hovězí maso, luštěniny a ořechy?

Vitamin B12 – kobalamin

Vitamin B12 – kobalamin

Věděli jste, že nedostatek vitaminu B12 je rizikový především pro vegetariány a vegany, protože tento vitamin se vyskytuje pouze v potravinách živočišného původu?

Vitamin C – kyselina askorbová

Vitamin C – kyselina askorbová

Věděli jste, že všichni savci, kromě lidí, primátů a morčat si umí sami přirozeně vytvořit vitamin C ve svém organismu?