Vitamíny bez cenzury

Molybden – pro metabolismus bílkovin

Kapusta.jpg

Věděli jste, že mezi nejlepší přírodní zdroje molybdenu patří luštěniny, zelenina s tmavě zelenými listy a celozrnné obiloviny?  

Základní informace

Molybden se nachází v lidském organismu v množství asi 5–10 mg. Molybden se z gastrointestinálního traktu vstřebává s účinností cca 30–80 %, z malé části dochází ke vstřebávání již v žaludku, nejvíce pak z tenkého střeva. Potřeba lidského organismu je asi 20–100 μg/den v závislosti na věku.

Funkce v organismu člověka

Molybden se součástí následujících enzymů, které mají v lidském organismu důležité a nenahraditelné role:

  • Xantinoxidáza – enzym, který katalyzuje odbourávání purinů: hypoxantin → xantin → kyselina močová
  • Sulfitoxidáza – enzym, který katalyzuje oxidaci siřičitanu na síran

Doporučený denní příjem

Dle přílohy č. 5 k vyhlášce č. 225/2008 Sb. je doporučená denní dávka (DDD) molybdenu 50 µg.

Doporučené denní dávky vitaminů a minerálních látek se vztahují na celkový denní příjem vitaminů a minerálních látek. Za zdroj vitaminů a minerálních látek lze považovat doplňky stravy s obsahem alespoň významného množství vitaminů a minerálních látek, za které se považuje nejméně 15 % z hodnot doporučených denních dávek, které je obsaženo ve 100 g nebo 100 ml nebo v jednom balení, pokud toto balení obsahuje jednu porci.

Projevy nedostatku

Ve vyspělých krajinách v současnosti nedostatek molybdenu prakticky nepřichází v úvahu.

Nejdůležitější přírodní zdroje

Mezi nejlepší přírodní zdroje molybdenu ve výživě člověka patří luštěniny, obiloviny a zelenina s tmavě zelenými listy.

Toxicita

Toxicita molybdenu a příznaky předávkování se vyskytují velmi vzácně, ale dávka 5–10 mg denně může být považována za toxickou.

Schválená zdravotní tvrzení

Dle aktuálního seznamu schválených zdravotních tvrzení, který vydal EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) je možné pro molybden používat následující tvrzení.

  • Molybden přispívá k normálnímu metabolismu sirných aminokyselin.

 

--- konec článku ---