Acerola – unikátní zdroj vitaminu C
Věděli jste, jak vznikl název barbadoská třešeň?
Základní informace
Malpigie (Malpighia emarginata), známá spíše jako acerola či barbadoská třešeň patří mezi rostliny z čeledi malpigiovitých. Název „barbadoská“ vznikl podle toho, že rostlina se přirozeně vyskytuje například (mimo jiné) na karibském ostrově Barbados. České označení jako třešeň vzniklo podle podobností plodů obou rostlin. Acerola je původní rostlinou pocházející ze Střední Ameriky, ze které došlo k jejímu rozšíření do Brazílie. Jedná se o vysoké keře až malé stromy kvetoucí růžovými až červenými květy. Z těchto květů vznikají oranžové až červené dužnaté plody, které jsou významným zdrojem vitaminu C. Tyto plody se hojně a s oblibou využívají v potravinářství a farmacii.
Acerola je od dávných dob hojně využívána v přírodní medicíně a léčitelství, a to nejen kvůli vysokému obsahu vitaminu C, ale také kvůli obsahu dalších biologicky aktivních, antioxidačně působících látek. Dále obsahuje vitaminy skupiny B a minerály fosfor a vápník.
Funkce v organismu člověka
Plody aceroly obsahují až pětinásobně větší množství vitaminu C než šípky nebo až třicetkrát více než pomeranče. Jeho obsah ve 100 g plodů se podle stupně zralosti, odrůdy a podmínek pěstování pohybuje v rozmezí 1000–4000 mg. Obsah vitaminu C se v důsledku biochemické přeměny začíná snižovat již 4 hodiny po sklizni. Proto se mnohdy jako zdroj vitaminu C pro potravinové doplňky používají méně zralé plody aceroly. Vitamin C je nezbytný pro správné fungování organismu. Jako součást enzymů je důležitý pro syntézu kolagenu a tedy i pro správný vývoj kloubů, šlach, vaziva, kostí, zubů a nehtů. Redukcí železitých iontů na železnaté napomáhá vitamin C vstřebávání přijímaného železa, je také důležitý pro imunitní systém. Jednou z nejvýznamnějších vlastností vitaminu C je schopnost reagovat s volnými radikály – působí jako antioxidant a pomáhá při prevenci oxidačních procesů v organismu.
Automatický překlad do češtiny k dispozici (návod pro nastavení)
Zdroj: www.youtube.com
Dalšími důležitými látkami v acerole, které vykazují antioxidační aktivitu, jsou fytochemikálie – bioaktivní látky rostlinného původu s pozitivními účinky na organismus. Hlavními obsaženými fytochemikáliemi jsou fenolické sloučeniny (flavonoidy, fenolové kyseliny a anthokyany) a karotenoidy (beta-karoten, lutein, beta-kryptoxantin ).
Flavonoidy jsou nejzastoupenější fenolické sloučeniny v potravinách. Velmi významná je podskupina přírodních pigmentů – anthokyaniny. Anthokyaniny jsou v závisloti na pH červená, fialová až modrá barviva, která stojí za sytou barvou plodů aceroly v jejich plné zralosti.
Karotenoidy jsou rostlinná barviva žluté, oranžové až červené barvy. Z karotenoidů byly v acerole stanoveny především beta-karoten, lutein, beta-kryptoxantin. Odborné studie již v minulsoti prokázaly příznivé působení karotenoidů na lidské zdraví. Působí proti angiogenezi – tvorbě nových cév – a ovlivňují tak vývoj nádorového bujení. Lutein je důlěžitý pro zdraví očí. Zpomaluje věkem způsobenou makulární degeneraci – omenocnění zhoršující zrakovou ostrost, v menší míře i srdeční onemocnění a rakovinu. Karotenoidy jsou také důležitými provitaminem vitaminu A, na který jsou v lidském organismu přeměněny. Vitamin A je důležitým antioxidantem.
Acerola je využívána v mnoha podobách. Zpracovává se obdobně jako většina druhů ovoce na sirupy, džemy, šťávy, zavařeniny nebo náplň a poleva koláčů a dezertů. V některých zemích se z nich připravuje víno, které si uchovává většinu obsahu vitamínu C z plodů. Plody aceroly jsou také sušeny a následně drceny na prášek, který je využíván jako složka potravinových doplňků. V doplňcích stravy se většinou využívá extrakt z plodů neroly, který se zpracovává ve formě standardizovaného prášku s vysokým obsahem přírodního vitaminu C (který není syntetického původu). Příjem přírodního vitaminu C, který pochází z rostlin je velmi důležitý, protože v přírodních surovinách se vitaminy obvykle vyskytují v komplexu s dalšími sloučeninami, které zlepšují jejich vstřebatelnost a umocňují jejich účinky. Vitamin C, který se vyskytuje v acerole působí vždy společně s flavonoidy, které jeho účinky podporují.
V tradičním lidovém léčitelství se acerola využívá již od nepaměti, ale moderní věda a výzkum si ji oblíbili až v posledních letech. V původních oblastech výskytu se ale acerola využívala již dříve - kyselé plody se jedly při nachlazení, kašli, při průjmech, úplavici a onemocnění jater.
Historie
Acerola prapůvodně pochází pravděpodobně ze střední Ameriky – konkrétně z Yucatánského poloostrova, který se nachází mezi Mexickým zálivem a Karibským mořem. Existují důkazy o pěstování a využívání aceroly v oblasti Floridy a Filipín z průběhu 18., 19. a 20. století. Původní američtí domorodci velmi dobře znali pozitivní účinky konzumace plodů aceroly na jejich zdraví a s oblibou je konzumovali a využívali i k léčbě nejrůznějších onemocnění. Jakmile došlo k rozšíření informací o účincích aceroly, stoupl také celosvětový zájem o tuto plodinu. V určitém čase se dokonce stala utajovanou plodinou a její vývoz do industrializovaných zemí byl zakázán. Postupem času se rostlina začala komerčně pěstovat a hojně využívat v potravinářství i farmacii po celém světě. Vědecké objevy a výzkum mechanismu jejího působení stále vyvolává velký zájem o tuto zajímavou rostlinu, která má bezpochyby obrovský terapeutický potenciál.
Doporučený denní příjem
Na českém i zahraničním trhu existuje velké množství potravin a doplňků stravy, které obsahují acerolu. Potravinové doplňky zpravidla obsahují standardizovaný extrakt z neroly, který obsahuje vysokou koncentraci vitaminu C. Vzhledem k široké rozmanitosti přípravků, které jsou k dispozici na trhu, vždy dodržujte doporučené dávkování uvedené na Vámi užívaném preparátu nebo se řiďte radou Vašeho lékaře nebo lékárníka. Základní běžně doporučovaná dávka je 100 až 1000 mg aceroly, podle věku, hmotnosti a tělesného stavu pacienta. U každého přípravku je dávkování zcela individuální, protože vždy záleží na koncentraci a použitém extraktu. Vzhledem k tomu, že se jedná o čistě přírodní produkt, předávkování prakticky není možné, pokud budeme postupovat dle doporučeného dávkování. Vitamin C je látka rozpustná ve vodě, a proto je její přebytek v organismu bezpečně metabolizován a bez nadměrného zatížení organismu je vyloučen v moči.
Původ, výskyt a pěstování
Acerola je 2–6 m vysoký, stálezelený keř rostoucí v tropických a subtropických oblastech. Jeho domovinou je oblast Střední Ameriky a přilehlých ostrovů Karibského moře. Odtud byl rozšířen do subtropických oblastí jihovýchodní Asie, Indie, Severní Ameriky a do Brazílie, která je v součastnosti jejím největším producentem.
Keře aceroly kvetou růžovo-červenými květy. Plody rostou jednotlivě nebo ve shluku 2–3 plodů a v průběhu dozrávání přechází ze žluto-oranžové až do sytě červené barvy, mají tenkou slupku a šťavnatou dužinu. Stupeň zrolosti plodů je společně s posklizňovými operacemi a jejich skladováním hlavními faktory ovlivňujícími trvanlivost. Podle způsobu zpracování se acerola sklízí v různých stupních zralosti. Při zpracování dužiny na šťávy, džemy atd. se acerola sklízí v plné zralosti. Trvanlivost takto sklizených plodů je při pokojové teplotě pouze 2–3 dny. Naopak v případech, kdy je využívána jako zdroj vitaminu C – při výrobě potravinových doplňků a přípravky určené pro obohacování potravin – probíhá sklizeň aceroly v počátečních fázích dozrávání.
V současnoti je pěstování aceroly rozšířené z důvodu průmyslového využití plodů jako suroviny pro výrobu džusů, ovocných šťáv a potravinových doplňků. Jako okrasný keř nebo v zakrslé formě jako bonsai je acerola také pěstovaná v zahradách.
Automatický překlad do češtiny k dispozici (návod pro nastavení)
Zdroj: www.youtube.com
Toxicita
Nejsou známé žádné vedlejší účinky nebo interakce s jinými léky, doplňky stravy nebo léčivými rostlinami. Pokud se po užívání aceroly vyskytnou jakékoliv neobvyklé reakce, přestaňte ji užívat a poraďte se se svým ošetřujícím lékařem nebo lékárníkem.
Schválená zdravotní tvrzení
Dle aktuálního seznamu schválených zdravotních tvrzení, který vydal EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) nejsou pro acerolu vydána žádná schválená zdravotní tvrzení.
Zajímavosti
- Acerola je mezi ovocem jeden z nejbohatší zdroj vitaminu C – pro pokrytí denní doporučenné dávky příjmu vitaminu C stačí 1–2 plody aceroly.
- Označení acerola, používané v českém i anglickém jazyce, bylo převzato ze španělského slova acerola, které bylo odvozeno od slova azarole – označení pro rostlinu s podobnými plody – hlohu středomořského (Crataegus azarolus).
- Španělští kolonizátoři používali pro acerolu také slovo ceraza – španělsky třešeň, kterou vzhledem připomíná. Protože byla původně objevena na Barbadosu a dále se rozšířila do latinské Ameriky, používají se další názvy jako barbadoská, amazonská, tropická či jamaiská třešeň.
- Někdy bývá acerola špatně označovaná jako třešeň suriamská, což je však pojmenování pro martej jednokvětou (Eugenia uniflora).
- Rodové jméno v latinském názvu Malpighia připomíná objevitele aceroly italského přírodovědce a lékaře Marcella Malpighiho.
- Druhové jméno emarginata se z latiny překládá jako „s mělkým zářezem“ (na špičce).
- V čem je hlavní rozdíl mezi uměle (synteticky) vyrobeným vitaminem C a jeho přírodní formou?
Po chemické stránce není mezi syntetickým a přírodním vitaminem C prakticky žádný rozdíl – stále se jedná o kyselinu L-askorbovou. Na druhou stranu je však značný rozdíl v jejich účincích a působení v lidském organismu. Všeobecně můžeme říci, že v přírodě se vždy vitaminy vyskytují v komplexu s dalšími látkami, které zlepšují jejich vstřebatelnost a podporují jejich účinky. Vitamin C se v potravinách a přírodních surovinách vždy vyskytuje v komplexu s flavonoidy, které účinek kyseliny L-askorbové podporují. Příkladem může být léčba skorbutu neboli kurdějí, což je vzácné onemocnění, které vzniká při absolutním deficitu vitaminu C. Pokud je onemocnění již rozvinuté, pak ho samotný vitamin C bez podpory přírodních flavonoidů nevyléčí, vždy je nutno podávat i citrónovou šťávu, nebo vitamin C doplněný formou extraktů z rostlin. Výrobky z aceroly obsahují obrovské komplexy kyseliny L-askorbové s flavonoidy, takže mají mnohem obsáhlejší účinky než samostatný vitamin C, který je syntetického původu.
--- konec článku ---