Vitamíny bez cenzury

Guarana – ideální společník pro náročný den

Guarana.jpg

Věděli jste, že hlavní účinnou složkou v semenech guarany je kofein?

Základní informace

Paulinie nápojná, latinsky Paullinia cupana, česky běžně označovaná jako guarana, je tropická rostlina, které je od nepaměti hojně využívána zejména pro své stimulující účinky na lidský organismus. Jedná se o stálezelený keř až strom s popínavými, liánovitými větvemi. Může dosahovat celkové výšky až 12 metrů. Společně se známým rodem liči, patří do čeledi mýdelníkovité. Přirozeně se guarana vyskytuje zejména v Jižní Americe, v oblasti kolem řeky Amazonky (Venezuela, Brazílie, Uruguay). V potravinářském a farmaceutickém průmyslu se nejvíce využívají semena této rostliny, která obsahují celou řadu aktivních látek, které stimulují centrální nervovou soustavu. Zralá semena, která se někdy označují jako „guaranové oříšky“ se sbírají v době plné zralosti (když jsou již prasklá), následně se suší, rovnoměrně praží a melou. Chuťově jsou velmi hořká až svíravá.

Funkce v organismu člověka

Asi polovinu hmotnosti semen, kterým se budeme v následující kapitole věnovat, tvoří rostlinná vláknina. Dále je zastoupen asi 4 až 8 % kofein, asi 8 % pryskyřice, 7,5 % voda, 7 % škrob, 6 % kyselina tříslová, 3 až 5 % oleje a 1,5 % červená barviva. Poslední část semen tvoří asi 7,5 % a jedná se o komplex dalších aktivních látek – theobromin, thoefylin a další alkaloidy, pektiny, saponiny, kyselinu jablečnou, dextrin, soli a další.

Hlavní účinnou látkou guarany je kofein. Jedná se v současnosti o dobře známou látku, kterou řada lidí běžně konzumuje prostřednictvím pití kávy nebo černého čaje. Kofein je přírodní alkaloid, který příznivě stimuluje centrální nervovou soustavu a srdeční činnost. V současnosti se jedná pravděpodobně o nejrozšířenější a nejvíce využívané stimulans na světě. Kofein se dobře vstřebává v žaludku a tenkém střevě a jeho hladina dosahuje nejvyššího hodnot asi za 45 až 60 minut po požití. Mezi nejznámější účinky kofeinu patří jeho povzbuzující účinky na mozkovou činnost, zvyšování krevního tlaku, zvyšování produkce žaludečních kyselin, zrychlování pulsu nebo zlepšování využití tukových zásob organismu. 

Nejčastější příjem kofeinu je v podobě pití kávy nebo černého či zeleného čaje. Účinek kofeinu po vypití šálku kávy je bohužel poměrně krátkodobý a navíc je velmi nevyrovnaný. Typický průběh hladiny kofeinu v krvi je poměrně rychlý a silný vzestup a poté rychlý pokles. Tento stav způsobí v organismu rychle nabuzení a poté naopak útlum. U citlivých jedinců může konzumace zejména silné kávy vyvolat také podráždění žaludku až nevolnost. Ve srovnání s kávou je množství kofeinu, který je obsažen v semenech guarany až čtyřnásobné. Navíc je díky dalším obsaženým látkám mechanismus působení kofeinu z guaranových semen poněkud odlišný od kofeinu, který pochází z kávy. Guarana obsahuje takzvaný guaraninovo-taninový komplex, pro který je typické pomalejší, rovnoměrnější a dlouhodobější působení, které nedoprovází prakticky žádné negativní vedlejší účinky.

Účinky guarany na lidský organismus

  • Podporuje správnou funkci imunitního systému.
  • Potlačuje únavu a dodává energii a vitalitu.
  • Podporuje fyzický výkon – zejména při namáhavé nebo dlouhodobé fyzické, manuální práci, při sportování a tréninku nebo při regeneraci organismu.
  • Podporuje mentální zdraví a duševní výkonnost – zejména při náročném studiu nebo stresujícím zaměstnání.
  • Podporuje bdělost a pozornost například při řízení auta nebo při dalších stereotypních činnostech, které vyžadují pozornost.
  • Zlepšuje a podporuje paměť.
  • Podporuje funkci kardiovaskulárního systému – činnost srdce a cév.
  • Podporuje správnou funkci trávicího traktu – přispívá k normálnímu trávení, tlumí průjmové onemocnění a nadýmání.
  • Potlačuje migrény, tlumí bolesti, redukuje stres, depresi, napětí a špatnou náladu – jedná se o přírodní analgetikum.
  • Tonizuje mysl i tělo.
  • Podporuje kontrolu tělesné hmotnosti a metabolismus tuků, snižuje chuť k jídlu.
  • Má afrodiziakální účinky – zvyšuje potenci i libido.
  • Detoxikuje organismus – čistí především játra a ledviny.
  • Působí antioxidačně – pomáhá bojovat proti nadbytku volných radikálů.

Rady pro dosažení maximálního účinky při užívání guarany

  • Přípravek užívejte ideálně ráno.
  • Užívejte jednorázově při pocitu únavy.
  • Dodržujte doporučené denní dávkování.
  • Vyhýbejte se přípravkům se synteticky přidaným kofeinem.
  • Možné je i dlouhodobé užívání, ale u některých jedinců se může při dlouhodobém užívání vyskytnout snížení účinnosti byliny vlivem adaptace organismu – v tomto případě je vhodné dělat v užívání pauzu.

 

www.youtube.com

Historie

Původní obyvatelé Amazonie s oblibou využívali guaranu pro její účinky na lidský organismus. Legenda, pocházející od domorodých indiánských kmenů praví, že v této magické rostlině je ukryto požehnání a síla božské bytosti. Název „guarana“ pochází od pojmenování indiánského kmene „Guaraní“, kteří hojně využívali blahodárnou moc této rostliny. Guarana byla využívána zejména pro přípravu různých forem léčiv – prášků nebo tinktur, přidávala se do různých pokrmů, vyráběli se z ní nápoje a elixíry a hrála velmi důležitou roli také při náboženských obřadech. Indiánské kmeny věřili, že se jedná o kouzelnou rostlinu, která jim pomůže nalézt ztracenou sílu a energii. 
Jedna legenda vypráví báji o „Božském dítěti“. V jednom indiánském kmeni došlo k zabití dítěte uštknutím jedovatého hada. Když dítě umíralo, jeho oči prý připomínaly semena a plody guarany. Nápadně červené plody guarany, společně s černými semeny s bílým oplodím, se dle této legendy označují jako zlověstné oči.

První písemné zprávy o guaraně se do Evropy donesly na konci 17. století. Jezuitský misionář Joao Felipe Bettendorf, který působil v oblasti Amazonie, popisoval původní obyvatele amazonských džunglí a jejich nevídanou vitalitu, fyzickou výkonnost a psychickou odolnost. Tito indiáni přičítali své pevné zdraví pravidelnému užívání guarany. Bettendorf tomu zpočátku nemohl ani uvěřit, ale nakonec guaranu sám vyzkoušel a musel dát indiánům za pravdu. Odbornému zkoumání byla guarana poprvé podrobena již v roce 1700. Německý botanik a vědec Theodor von Martius poprvé izoloval z rostliny hořkou, bílou krystalickou látku a pojmenoval ji guaranin – podle názvu rostliny. Později byla tato látka objevena také v dalších oblíbených a hojně využívaných rostlinách a byla přejmenována na kofein. Kolem roku 1940 začali zkoumat zajímavé účinky guarany na lidské zdraví evropští vědci. Zjistili, že guarana napomáhá při bolestech hlavy, horečce, křečích a působí jako energetické tonikum. V roce 1998 byla provedena celá řada pokusů na zvířatech, které ukázaly, že guarana je netoxická i při vyšších dávkách. O rok později vědecké studie potvrdily, že pravidelné užívání guarany pomáhá tlumit bolesti hlavy, migrénu a projevy revmatismu.

Staré indiánské kmeny pravidelně užívali guaranu pro celkové posílení své vitality a věřili, že dokáže léčit skoro všechny zdravotní problémy. Západní medicína teprve v nedávné době postupně odhaluje všechny účinky guarany na lidské zdraví a v současnosti si uvědomujeme, že guarana je opravdový unikát mezi léčivými rostlinami.  

Doporučený denní příjem

Guaranu je možné zakoupit v široké škále forem - především ve formě kapslí, tablet, tobolek, prášku, extraktu, energetických nápojů nebo čajů. Často se přidává také do bonbónů, žvýkaček, müsli tyčinek a podobně. Důležité je zajímat se o kvalitu použité suroviny i formu zpracování, doporučuje se zaměřit se na kvalitní produkty od ověřených výrobců, které je možné zakoupit v lékárnách, bylinářstvích nebo ověřených prodejnách se zdravou výživou. Je důležité vždy se řídit doporučeným dávkováním dle výrobce. Působení guarany je poměrně individuální a na každého jedince může tato rostlina působit trochu jinak. 

Doporučené dávkování je vždy závislé od koncentrace guarany nebo jejího extraktu v daném přípravku. Pokud se jedná o čistý, nekoncentrovaný prášek (jen rozemletá semena) je doporučené dávkování většinou 2 až 5 gramů denně. Toto množství odpovídá asi ½ až 1 čajové lžičce denně. Bylo zjištěno, že účinky guarany ještě zvyšuje vitamin C – proto někteří výrobci doporučují práškovou guaranu rozmíchat ve vodě společně s citronovou šťávou. Prášek se dá přimíchat do jogurtu, do müsli, ovesné kaše nebo do nápojů. Pamatujte ovšem na to, že čistý guaranový prášek je extrémně hořký a jeho chuť není zrovna příjemná. Proto bude možná pro mnoho z vás přijatelnější forma kapslí nebo tablet. Pokud užíváte guaranu v kapslích nebo tabletách, je doporučené dávkování většinou 2 až 3 tablety nebo kapsle denně, ale vždy záleží na konkrétním doporučení výrobce, které je závislé na obsahu účinných složek a případně koncentraci extraktu. Povzbuzující efekt se dostaví většinou za 1 až 1,5 hodiny a délka jeho trvání je asi 6 až 9 hodin.   

Původ, výskyt a pěstování

Guarana, neboli paulinie nápojná, je popínavá liánovitá rostlina, pocházející z Jižní Ameriky. Přirozeně se vyskytuje zejména v oblastech tropických deštných pralesů v Brazílii, Venezuele a Uruguay. Její květy jsou drobné a mají bílou až nazelenalou barvu. Plodem je malá tobolka, která má typickou sytě červenou barvu. Uprostřed plodu je černé semeno, které je obaleno bílou dužnatou slupkou. Otevřený plod se semenem svým vzhledem připomíná zlé oko.

V současné době je guarana pěstována na obrovských rozlehlých plantážích, protože poptávka po kvalitní surovině stále stoupá. Odhaduje se, že ale stále asi 80 % sklizně tvoří volně rostoucí stromy uprostřed amazonských deštných pralesů. Vzhledem k tomu, že guarana je tropická rostlina, vyžaduje její pěstování velmi specifické podmínky. Jedná se zejména o dostatek vlhkosti, teplého prostředí a slunečního svitu. Guarana je ideální rostlinou do tropických skleníků. 

Toxicita

Všeobecně můžeme říci, že dle současných vědeckých výzkumů, je dlouhodobé užívání guarany bezpečné. Při dodržování doporučeného dávkování dle výrobce doplňku stravy nejsou známy žádné vedlejší negativní účinky na naše zdraví. Vzhledem k tomu, že se jedná o surovinu nebo doplněk stravy přírodního charakteru, pokud je užíván v rozumném množství, dle doporučení výrobce, pravděpodobnost výskytu negativních účinků na organismus je velmi nízká. Guarana se nedoporučuje dětem do 3 let, těhotným a kojícím ženám a osobám, které trpí potravinovou alergií na guaranu nebo některou složku, kterou tato potravina obsahuje – především kofein. Mezi typické kontraindikace při užívání guarany patří zejména poruchy spánku, hyperaktivita, epilepsie, srdeční poruchy, vysoký kreví tlak nebo cukrovka. Pokud se Vás týká některý z uvedených případů, poraďte se ohledně užívání guarany se svým ošetřujícím lékařem nebo lékárníkem.

Pokud se při užívání guarany vyskytnou neobvyklé zdravotní potíže (bolesti hlavy, gastrointestinální potíže – průjem, zácpa, bolesti břicha apod.), snižte dávkování nebo přestaňte přípravek užívat. Pokud Vaše neobvyklé zdravotní potíže samovolně neodezní za 2-3 dny, poraďte se prosím se svým ošetřujícím lékařem nebo lékárníkem.

Riziko předávkování a případně otravy guaranou je poměrně nízké a hrozí při požití asi 20 gramů guaranového prášku v krátkém časovém intervalu. Projevuje se většinou nevolností, podrážděností, zvýšeným nucením na močení, bolestmi hlavy nebo křečemi. Může se vyskytnout zvýšený tlukot srdce, horečka, poruchy vidění nebo hučení v uších. V extrémních případech mohu nastat až halucinace. Příznaky otravy většinou samy odezní v průběhu 24 hodin. Během této doby se doporučuje zvýšený pitný režim, aby nedošlo k dehydrataci organismu.  

Schválená zdravotní tvrzení

Dle aktuálního seznamu schválených zdravotních tvrzení, který vydal EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) je možné pro guaranu používat následující tvrzení.

Guarana (Paullinia cupana) podporuje:

  • imunitní systém,
  • udržení energie,
  • potlačení únavy,
  • fyzickou a psychickou vitalitu,
  • kontrolu tělesné hmotnosti a metabolismus tuků,
  • normální trávení,
  • tonizaci těla i mysli,
  • duševní výkonnost,
  • bdělost, paměť a mentální zdraví.

Zajímavosti

Pro porovnání uvádím procentní podíl kofeinu v surovině:

  • kávová zrna 1–2,5 %,
  • čajové lístky 2,5–4,5 %,
  • semena guarany 4–8 %.

V češtině je guarana známá jako paulinie nápojná, kururu nápojná, někdy také označovaná jako brazilské kakao.

 

--- konec článku ---