Vitamíny bez cenzury

Zázvor – univerzální pomocník pro zdraví i do kuchyně

Zazvor.jpg

Věděli jste, že slovensky se zázvor řekne ďumbier a dal název nejvyššímu vrcholu Nízkých Tater – Ďumbieru (2043 m. n. m.)

Základní informace

Zázvorem je většinou označován kořen, správněji oddenek rostliny zázvoru lékařského jinak zázvoru pravého – latinsky Zingiber officinale. Zázvor se využívá především v gastronomii a potravinářství, ale velmi oblíbený je také pro své zajímavé působení na lidský organismus. Zázvor má široké spektrum účinků a jeho použití v bylinářství i tradiční medicíně je všestranné.

Kořen zázvoru má většinou na povrchu béžovou až okrovou barvu, někdy až tmavě hnědou nebo černou. Uvnitř je většinou světle až ostře žlutý. Zázvor má velmi charakteristickou pryskyřičnou vůni a jeho chuť je velmi výrazná a aromatická, slabě ovocná až citrusová a sladce pikantní až velmi ostrá.

Látka, která má na svědomí typickou vůni zázvoru je olej, který obsahuje aromatické látky – především zingiberen a bisabolen. Látka, která dodává zázvoru charakteristickou ostrou a výraznou chuť je gingerol. Chemickým složením je velmi podobná látce kapsaicinu, která se vyskytuje v pálivých chilli paprikách. Při tepelné úpravě se gingerol přeměňuje na zingeron, což je aromatická látka, která se využívá v potravinářství a při výrobě parfémů. Mezi další aktivní látky patří pryskyřice – galangol a alpinol.

Použití zázvoru je velmi široké – využívá se čerstvý, sušený, vařený, nakládaný i kandovaný. Je nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně, ale velmi oblíbený je prakticky po celém světě. Využívá se do sladkých i slaných pokrmů, do nápojů alkoholických i nealkoholických, dokonce i do dezertů nebo tradičního staročeského vánočního cukroví.

V široké síti obchodů a supermarketů po celém světě je zázvor k dostání v několika formách – neoloupané zázvorové oddenky – nejčastější forma, bílý zázvor – loupané oddenky nebo v Japonsku je tradiční a typický růžový zázvor – což jsou nakládané plátky oddenku zázvoru.

Zdroj: www.youtube.com

Funkce v organismu člověka

Již z historie víme, že zázvor je využíván doslova jako univerzální „přírodní všelék“. Mezi nejznámější účinky zázvoru patří jeho antibakteriální a protizánětlivé působení. Toho s oblibou využívá někdy snad každý z nás, když si především na podzim a v zimě pochutnáváme na lahodném zázvorovém čaji s citronem a medem. Zázvor působí jak preventivně – proti nachlazení a na zvýšení imunity našeho organismu, tak pomáhá zmírňovat průběh a urychlovat uzdravení při již propuknutém nachlazení, rýmě nebo zánětu dýchacích cest. Zázvor má povzbudivé účinky na naše trávení – pomáhá proti žaludečním nevolnostem – například v těhotenství nebo při cestování, podporuje správné zažívání a stimuluje chuť k jídlu. Zázvor pomáhá zmírňovat a uklidňovat bolesti hlavy.

Zajímavá vědecká studie zkoumala vliv užívání zázvoru na zmírnění nevolnosti a zvracení v průběhu těhotenství. Studie se zúčastnilo 120 gravidních žen do 16. týdne těhotenství. U těchto žen byla diagnostikována mírná až středně těžká míra nevolností a zvracení. Účastnice výzkumu byly rozděleny do tří skupin – první dostávala zázvorové kapsle, druhá dostávala placebo a třetí skupina budoucích maminek nedostávala žádnou medikaci a pouze docházela na pravidelné kontroly. Každá účastnice ve skupině „zázvor“ dostala dvanáct tobolek se zázvorovým extraktem – každá obsahovala 250 mg. Ženy dostaly instrukce, aby první tři dny zaznamenávaly průběh nevolností a poté konzumovaly tři kapsle denně po dobu čtyř dnů. Podobné pokyny dostala i skupina s placebem. Výsledek studie byl zajímavý a potvrdil počáteční hypotézu. U všech třech skupin bylo zjištěno zlepšení symptomů, ale u skupiny žen, které užívaly zázvor, bylo zjištěno prokazatelné snížení zvracení a příznaky dávení. Navíc bylo zjištěno, že už po prvním dnu užívání zázvoru se významně zvětšily rozdíly mezi skupinami se zázvorem a placebem. Celkové výsledky této studie ukázaly, že se nevolnost ve skupině se zázvorem snížila o 46 až 51 %.

Podle nejnovějších výzkumů vědci označili zázvor jako takzvanou „brain food“, volně přeloženo do češtiny jako „duševní potravina“. Je to díky tomu, že zázvor zvyšuje naše duševní výkony, zejména koncentraci a paměť. Vědci zjistili, že zázvor může být skvělou prevencí proti vzniku Alzheimerovy choroby a roztroušené sklerózy.

Nedávná studie zjišťovala účinky zázvoru na lidský mozek a jeho funkce. Studie se zúčastnilo šedesát zdravých žen ve středním věku. Jedna skupina dostávala jednou denně zázvorový extrakt v množství 400 až 800 mg. Druhá skupina dostávala pouze placebo. Za dva měsíce došlo k vyhodnocení pokusu a bylo zjištěno, že pravidelné užívání zázvorového extraktu po dobu dvou měsíců zlepšilo kognitivní schopnosti u sledovaných žen.

Díky pravidelnému zařazení zázvoru do našeho jídelníčku podpoříte své zdraví a ještě si pochutnáte. Zázvor vám pomůže zachovat si zdravé tělo a jasnou mysl.

Zdroj: www.youtube.com

Všeobecné účinky zázvoru:

  • antioxidanční účinky – napomáhá likvidovat nebezpečné volné radikály,
  • protizánětlivé účinky – působí proti vzniku zánětu v organismu,
  • pomáhá léčit nevolnosti – například v těhotenství nebo při cestování,
  • pomáhá léčit chronické zažívací potíže – dyspepsie – bolesti a pocity tlaku v horní části žaludku,
  • pozitivní vliv na bolest svalů a kloubů – díky protizánětlivému působení podporuje regeneraci svalů a kloubů,
  • podporuje léčbu artrózy,
  • pozitivní vliv na snižování hladiny cukru v krvi – glykémie,
  • pozitivní vliv na snižování hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi – stejně silné účinky jako statiny!,
  • vliv na zmírňování menstruačních bolestí – stejné účinky jako běžné léky proti bolesti, např. Ibuprofen,
  • působí preventivně proti vzniku rakoviny slinivky, prsu a vaječníků – nutnost dalších studií,
  • chrání před Alzheimerovou nemocí,
  • podporuje zlepšování paměti,
  • antibakteriální účinky - ničí řadu bakterií a virů, napomáhá při nachlazení a chřipce, působí pozitivně při onemocnění horních cest dýchacích,
  • jedná se o přírodní afrodiziakum.

Historie

Je téměř neuvěřitelné, jakou má, na první pohled tak obyčejná rostlina jako je zázvor, dlouhosáhlou historii – více jak tři tisíce let. Zázvor se řadí mezi nejstarší koření a léčivé rostliny na světě.

První dochovaný písemný záznam o používání zázvoru pochází ze čtvrtého století před naším letopočtem! Jedná se o první recept upravovaného, kořeněného masa se zázvorem a byl napsán hinduistickým knězem v Indii. Zázvor byl s velkou oblibou využíván i v tradiční čínské medicíně. Tisíciletími prověřená léčba je úspěšná a účinná a oblíbená dodnes. V pátém století našeho letopočtu byl zázvor přivezen do Evropy a stal se velmi cenným kořením i lékem. V průběhu celého 14. až 16. století byl zázvor důležitým obchodním artiklem, který byl ceněn pro své účinky i využití v gastronomii.

V českých zemích jsou první zmínky o používání zázvoru datovány kolem 13. století. Nejčastěji se používal sušený, jako součást koření nebo naložený do cukru. Od středověku byl zázvor velmi oblíbený i v Anglických zemích, kde se ostatně zázvorové pivo a zázvorové sušenky tradičně vyrábějí dodnes.

Tradiční využití zázvoru najdeme v historii lidstva především v asijské kuchyni, ale své nezastupitelné místo má i v tradičním léčitelství. Jeho jedinečné účinky s oblibou využívá i moderní medicína a farmacie. V historii se zázvor využíval především pro podporu trávení, jako součást všech protijedů, pro posilnění organismu, na bolestivé svalstvo nebo na posílení mužské plodnosti a jako silné přírodní afrodiziakum.

Zázvor je někdy označován jako „zázračný kořen přírody“. Vzhledem k jeho oblíbenosti po celém světě a tisíciletími prověřenými účinky je to zcela jistě po právu. Zázvor nachází široké využití v nejrůznějších formách a v různorodých odvětvích.

Doporučený denní příjem

Zázvor je možné užívat v mnoha různých formách. Nejoblíbenější je čerstvý zázvor, ze kterého je možné připravit čaj nebo přidávat do pokrmů, polévek nebo smoothie. Zázvorový čaj doplněný o citronovou šťávu a med je výborným pomocníkem v prevenci a podpoře léčby nachlazení nebo zánětů dýchacích cest. Zázvorový prášek je možné si vyrobit doma nebo zakoupit v lékárně nebo prodejnách se zdravou výživou. Použití je velmi jednoduché a všestranné. Maximální doporučená denní dávka je 1 gram zázvorového extraktu denně. V těhotenství se před užíváním zázvoru poraďte se svým ošetřujícím lékařem nebo lékárníkem. Užívání zázvoru se zpravidla nedoporučuje dětem do 3 let.

V ojedinělých případech se může vyskytnout alergická reakce nebo nevolnosti po užívání zázvoru. V takovémto případě přestaňte zázvorový prášek užívat a o dalším postupu se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.

Doporučené denní dávkování vždy záleží na konkrétním přípravku, který obsahuje zázvor, bavíme-li se o doplňcích stravy. Prosím dodržujte vždy doporučené dávkování dle výrobce. Doporučené dávkování se v jednotlivých doplňcích stravy může lišit, dle obsahu účinné látky.

Původ, výskyt a pěstování

Původ zázvoru není zcela přesně znám. Většina zdrojů uvádí jako původní zemi výskytu zázvoru Čínu, jiné uvádějí Indii. Asijský původ je však jistý.

Zázvor je vytrvalá rostlina z čeledi zázvorníkovité. Má velmi krásné květy připomínající vzhledem orchideje, růžovo bílé až nažloutlé barvy. Vegetační cyklus zázvoru trvá devět měsíců, ovšem doba sklizně nastává již po pěti měsících. Tehdy je zázvorový oddenek ještě měkký a ne moc silný. Sklízí se většinou ručně a nejlépe se mu daří v tropickém podnebí a v oblastech s úrodnou půdou. Kvalitní zázvor je dovážen z Jamajky, Indie, Číny nebo Jávy v Indonésii.

Přestože pěstování zázvoru v rámci Evropy není příliš běžné, můžeme si ho bez větších problémů vypěstovat i doma nebo ve skleníku. Sázet ho lze na jaře, důležitý je dostatek vláhy a dobře vyživená půda. Na podzim již nezaléváme a nepřihnojujeme. Sklízíme oddenky vhodné ke zpracování. Dobu vhodnou pro sklizeň poznáme podle sesychajícího oddenku, přičemž část kořene s pupenem lze využít k dalšímu pěstování.

Zdroj: www.youtube.com

Toxicita

Všeobecně je užívání zázvoru považováno za zcela bezpečné. Při užívání doplňků stravy je nutné vždy dodržovat doporučené dávkování dle výrobce, nebo dle doporučení Vašeho ošetřujícího lékaře nebo lékárníka. U osob, které nejsou zvyklé na ostrá a pikantní jídla a jsou vysoce senzitivní na ostrou chuť, se může po konzumaci zázvoru, zvláště většího množství, vyskytnout mírná žaludeční nevolnost. Při obvyklých dávkách není známá žádná akutní toxicita. Velmi vysoká dávky 6 gramů nebo více může vést k podráždění žaludku a ztráty ochranné žaludeční sliznice.

Těhotné a kojící ženy by měly užívání zázvoru konzultovat se svým ošetřujícím lékařem nebo lékárníkem. Všeobecně se užívání zázvoru nedoporučuje dětem do 3 let. Pokud užíváte zázvor a vyskytne se u vás netypická nevolnost, bolesti žaludku, zvracení nebo průjem, přestaňte zázvor užívat a poraďte se se svým ošetřujícím lékařem nebo lékárníkem.

Schválená zdravotní tvrzení

Dle aktuálního seznamu schválených zdravotních tvrzení, který vydal EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) jsou pro zázvor vydána tato schválená zdravotní tvrzení.

Laoský zázvor (Galgant) podporuje zlepšení:

  • dyspeptických symptomů,
  • zažívacích potíží.

Zázvor lékařský (Zingiber officinale):

  • působí
    • antiemeticky – proti zvracení,
    • protizánětlivě – kontroluje zánětlivé reakce v organismu,
    • na podporu vitality, energie a snižování únavy,
    • na podporu činnosti svalů,
    • na normální stav kostí a kloubů.
  • podporuje
    • metabolismus sacharidů,
    • udržení normální hladiny cukru v krvi,
    • normální činnost kardiovaskulárního systému,
    • normální trávení,
    • přirozená obranyschopnost – funkce imunitního systému,
    • zdraví během cestování,
    • normální funkce dýchacích cest.
  • má antioxidační působení.

Zajímavosti

Využití zázvoru v gastronomii je velmi široké a různorodé. Zde vám přinášíme zajímavé tipy na využití zázvoru:

Kandovaný zázvor – čerstvý zázvor se oloupe, nakrájí na plátky a ponoří do hrnce s vodou. Po třiceti minutách vaření na mírném plameni jsou plátky změklé. Voda se slije a plátky vloží do hrnce se stejným váhovým množstvím cukru a trochou vody. Vaří se za stálého míchání, dokud plátky nejsou průsvitné a voda se zcela nevypaří. Nakonec plátky obalíme v cukru.

Zázvorky –  staročeské vánoční cukroví s štiplavě ostro-sladkou příchutí zázvoru.

Zázvorová limonáda – nesprávně označována někdy jako zázvorové pivo – jedná se o slabší nealkoholický nápoj, který je oblíbený zejména ve Velké Británii.

Zázvorový čaj – oblíbený téměř po celém světě. U nás je tradičně používán zejména při nachlazení, společně s citronem, medem a hřebíčkem nebo skořicí.

Zázvorová zmrzlina – Jedná se o tradiční asijskou specialitu.

Zázvorová káva – tradiční asijská káva, která je dochucena zázvorem vytváří unikátní zajímavou a nevšední chuť.

Perníkové koření – zázvor byl od nepaměti součástí tradičního perníkového koření a dodával mu společně s pepřem lehce štiplavou a aromatickou chuť. Kromě toho podporuje správné trávení a chuť k jídlu.

Zázvorové víno – je britský tradiční druh vína ochucený zázvorem prodávaný v zelené lahvi.

Gari – tradiční japonská forma nakládaného růžového zázvoru, která se používá do pokrmů sushi

Zázvorový pudink – přináší zajímavou kombinaci sladké a ostré chuti a výsledkem je nezapomenutelný gastronomický zážitek.

 


--- konec článku ---