Vitamíny bez cenzury

Máta peprná – mentolová léčivka

mata.jpg

Věděli jste, že nejznámější a nejvyužívanější máta – máta peprná je přirozený hybrid máty vodní a máty klasnaté?

Základní informace

Máta peprná, latinsky Mentha piperita, je jedna ze základních léčivých bylin, která se s velkou oblibou využívá v lidovém léčitelství, potravinářství i farmacii po celém světě. Díky obsahu mentolu má schopnost ochlazovat náš organismus, což je velmi příjemné zejména v letních měsících – také proto je máta snad nejoblíbenější v arabských zemích.

Díky obsahu biologicky aktivní látek má máta široké využití. Hlavní účinnou látkou máty peprné je silice mentol a u máty klasnaté je to karvon. Obě účinné látky mají podobné vlastnosti i využití, ale mentol je považován za silnější a účinnější.

Základním účinkem máty je uklidňující a ztišující účinek na hladké svalstvo. V praxi to znamená, že dokáže zmírnit žaludeční bolesti a nevolnosti, utišuje koliky, žaludeční křeče i menstruační bolesti. Navíc má antibakteriální a antiseptické účinky, a proto podporuje ústní zdraví, eliminuje zápach z úst a podporuje prevenci vzniku zánětů. Celkově uklidňuje organismus a podporuje přirozený spánek.

Funkce v organismu člověka

Jak již bylo naznačeno máta peprná má obrovské spektrum účinků na náš organismus a široce se využívá. Za působením máty stojí zejména její typické silice – mentol a karvon.

Mezi nejznámější a nejvyužívanější účinky máty peprné patří působení na zažívací potíže. Mentolové bonbony nebo mátový čaj se doporučují po jídle na stimulaci tvorby žaludečních šťáv a podporu trávení. Obsažené biologicky aktivní látky uklidňují hladké svalstvo zažívacího systému, a tak předcházejí svalovým křečím. Pro podporu trávení se velmi často využívají kombinace bylin jako je například máta, kmín, fenykl a pelyněk. Tato kombinace má synergické účinky, to znamená, že jednotlivé byliny své účinky navzájem podporují a násobí.

Máta se doporučuje i při onemocnění, které se označuje jako syndrom dráždivého tračníku neboli funkční porucha střev. Toto onemocnění je charakteristické těmito příznaky: břišní křeče, nadýmání, zadržování tekutin, průjem nebo zácpa případně i pálení žáhy. Při tomto onemocnění se doporučuje užívání enterosolventních přípravků. To znamená, že jde o kapsle nebo tablety, které jsou vyrobeny speciální technologií tak, aby se jejich obsah aktivoval nebo rozpustil až v tenkém střevě, nikoliv dříve (v žaludku, jako je tomu u klasických tablet).

Již naši předkové dobře věděli, že máta má také anestetické účinky a současné výzkumy a studie tyto teorie mohou jen potvrdit. Mentol je součástí mnoha volně prodejných prostředků a kosmetických přípravků proti bolesti. Jedná se zejména o masti, krémy a gely, které se používají při svalových bolestech, po náročném fyzickém výkonu, při kousnutí či štípnutí hmyzem nebo na nejrůznější vyrážky a ekzémy.

Máta a mátové silice působí pozitivně při překrvení nosu, dutin i plic. I proto se jen obyčejné pití klasického mátového čaje velmi doporučuje při chřipce nebo nachlazení. Mentol působí jako podpůrný prostředek proti zahlenění a na potlačení kašle. Mentol je oblíbenou součástí mnoha pastilek proti kašli. Zaprvé je účinný a zadruhé dodává velmi příjemnou chuť i vůni.

Máta má díky obsaženým účinným látkám významné desinfekční účinky. Bylo zjištěno, že spolehlivě působí proti některým druhům bakterií i proti viru, který způsobuje opary (na ústech nebo genitáliích). Tyto účinky jen podporují využití máty při kašli, nachlazení nebo chřipce.

Díky uvolňujícím účinkům na hladké svalstvo se máta využívá také na ženské zdravotní potíže. Spasmolytický účinek máty uvolňuje hladké svalstvo v děloze, čímž pomáhá od menstruačních bolestí. Někteří bylináři doporučují mátu i pro těhotné ženy proti ranním nevolnostem. Tady se ovšem doporučuje vždy užívat jen velmi slabý nálev, aby nedošlo k potencionálním negativním účinkům při nadměrném příjmu.

V neposlední řadě se přípravky s obsahem mátové silice někdy doporučují jako podpůrný prostředek při bolestech hlavy. Doporučuje se zevní použití pomocí vtírání olejíčku do pokožky čela a spánků společně s jemnou masáží. Dalším zajímavým využitím je eliminace zápachu z úst, prevence zánětů dásní nebo zubů nebo potlačení impotence a frigidity.

Všeobecně známé účinky máty na naše zdraví:

  • Podporuje činnost trávicí soustavy.
  • Napomáhá odstraňovat křeče žaludku.
  • Eliminuje žaludeční koliky.
  • Působí podpůrně při nechutenství a anorexii.
  • Působí proti žaludeční nevolnosti.
  • Podporuje léčbu vyrážek a zánětů kůže.
  • Posiluje zuby a dásně a působí proti vzniku zánětů.
  • Působí proti impotenci a frigiditě.
  • Podporuje tělesnou kondici.
  • Posiluje nervovou soustavu.
  • Působí antisepticky.
  • Napomáhá eliminovat zápach z úst.
  • Podporuje normální činnost dýchací soustavy – je vhodná při nachlazení nebo onemocněná dýchacích cest.
  • Působí proti různým druhům bolesti – svalové, menstruační nebo proti bolesti hlavy či svalů.
  • Napomáhá zlepšovat psychiku.
  • Podporuje paměť a kognitivní funkce (myšlení, soustředění a psychickou aktivitu).
  • Působí antioxidačně.
  • Podporuje normální činnost imunitního systému a přirozenou obranyschopnost organismu.
  • Pomáhá při nespavosti – má uklidňující účinky.

Obsažené účinné látky

  • silice – mentol,
  • třísloviny,
  • flavonoidy,
  • hořčiny,
  • kyselina octová.

Historie

Máta je známá pro své blahodárné účinky na lidský organismus již více jak tři tisíce let. Primárně se využívala zejména v tradiční čínské medicíně, ale své využití našla také ve starém Řecku a Římě. Lidé mátu kdysi využívali pro navození klidu, pohody a odpočinku.

Již v nejstarším dochovaném lékařském spisu – Ebersově papyrusu se dozvíme o léčivých účincích máty. Autor zde zmiňuje především její uklidňující účinky na žaludek a trávicí potíže. Máta byla velmi oblíbenou léčivou bylinou a z Egypta se rychle rozšířila i do Palestiny, kde se stala dokonce platidlem. To odráží její hodnotu.

Ve starém Řecku byla máta velmi důležitou součástí mytologie. Podle řeckých bájí se Ploto, bůh mrtvých, zamiloval do krásné nymfy Minthy. Pluto měl však žárlivou manželku Persefonu, která krásnou nymfu proměnila v plevelovitou rostlinu – mátu. Pluto byl z činu své manželky velmi zdrcený, ale již nymfě nemohl pomoci. Tak alespoň dal této rostlině její úžasnou typickou vůni. Podle této legendy vznikl také odborný název rodu – Mentha.

Ve starém Římě bylo tradičním využitím máty její smíchání s medem. Tato směs se používala k osvěžení dechu, zejména po nadměrné konzumaci alkoholu. Masti s obsahem mentolu se hojně využívali k masážím všeho druhu.

Řekové i Římané přidávali mátu do mléka – zjistili, že takto mléko nezkysne a vydrží déle čerstvé. Máta byla oblíbeným prostředkem na konzumaci po jídle, jako prostředek k podpoře správného trávení a zažívání. Římský přírodní léčitel Plinius s oblibou používal mátu jako prostředek pro „obnovu sily ducha“. Doporučoval také, aby lidé věšeli snítky máty do pokojů nemocných osob, protože věřil, že pomáhá uzdravovat. Řecký lékař Dioskorides považoval mátu za „hřejivou léčivou bylinu“, kterou doporučoval na nejrůznější zdravotní potíže. V té době se máta používala s velkou oblibou a na velmi široké spektrum potíží – od škytavky až po lepru.

Máta byla velmi oblíbená také v tradiční čínské i indické ajurvédské medicíně. Využívala se zejména jako tonikum, při zažívacích potížích a dále při nachlazení, chřipce, kašli nebo horečkách.

Ve 12. století byla máta oblíbenou léčivou bylinou abatyše Hildegardy z Bingenu. Ta ji doporučovala na podporu trávení, při žaludečních potížích a při dně.

Anglický bylinář Nicholas Culpeper v 17. století napsal: „Máta je velmi užitečná pro žaludek, zejména protože rozpouští větry a zklidňuje koliku, snižuje množství mléka v prsou matek, je výtečná za účelem zastavení menstruace, lze ji využít při pokousání vzteklým psem a hodí se k mytí hlav malých dětí v případě jakýchkoliv oparů nebo vyrážek.

Na konci 19. století využívali mátu i američtí eklektici – předchůdci dnešních přírodních léčitelů. Doporučovali ji proti bolesti hlavy, na kašel, bronchitidu, žaludeční potíže, menstruační diskomfort a proti střevním křečím. Máta se využívala také jako dochucovací prostředek do nejrůznějších bylinných směsí, pro její příjemnou chuť i vůni.

V 80. letech 19. století se chemikům podařilo destilací oddělit mentol ze silice máty peprné. Tato složka se začala využívat pro její silné dezinfekční a anestetické účinky. Používala se na rány, spáleniny, opařeniny, hmyzí kousnutí, ekzémy, plané neštovice nebo bolesti zubů. Mentolová pára se používala také k inhalaci, což mělo zlepšovat průběh astmatu, senné rýmy a dýchacích potíží.

V současnosti je máta velmi často využívanou léčivou bylinou v potravinářství i farmacii. Její využití je velmi široké – od klasických čajových směsí, přes gastronomii až po tradiční alkoholické míchané nápoje. Zevně se masti s obsahem máty nebo mentolu doporučují proti svědění a při zánětech nebo ekzémech. Vnitřně se máta doporučuje především na uklidnění trávicích potíží, proti kinetóze (nevolnosti), při menstruačních bolestech, nachlazení, kašli, chřipce, bolestech hlavy, nespavosti a horečkách. Máta se s velkou oblibou používá také v kosmetickém průmyslu a gastronomii.

Doporučený denní příjem

Máta peprná se všeobecně hodnotí jako zcela bezpečná a zdraví prospěšná léčivá bylina, která ovšem nemá legislativně stanovenou doporučenou denní dávku ani maximální denní dávku.

Budete-li chtít užívat mátu peprnou v podobě doplňků stravy, na trhu je k dispozici široká škála výrobků - jedná se zejména o čaje a čajové směsi, případně i tablety nebo kapsle. Při výběru přípravků se prosím vždy zaměřujte na kvalitní suroviny i zpracování a vybírejte si přípravky ideálně v lékárnách, kvalitních prodejnách se zdravou výživou, bylinářstvích nebo od renomovaných výrobců na internetových obchodech. Pokud užíváte mátu peprnou ve formě doplňků stravy, vždy se řiďte doporučeným dávkování dle výrobce. Doporučené dávkování jednotlivých výrobků se může lišit dle složení přípravku. Přesné dávkování se vždy odvíjí od konkrétního složení přípravku, zdravotních potíží, aktuálním fyzickém i psychickém stavu a podobně.

Všeobecně doporučované denní dávkování je většinou 1,5 gramů drogy (list) na jeden šálek vroucí vody – v závislosti na tělesné hmotnosti, pohlaví, fyzickém stavu a podobně. Obvyklou formou podávání je zapaření a vyluhování asi 10 až 15 minut. Použijeme-li na zapaření nať, poté dávku dvojnásobně navýšíme.

Původ, výskyt a pěstování

Máta peprná vznikla přirozeným zkřížením máty vodní a máty klasnaté (Mentha aquatica x Mentha spicata). Její původ je s největší pravděpodobností v západní Evropě, konkrétně v Anglii. Dnes se s pěstováním máty peprné můžeme setkat v mírném pásmu prakticky po celém světě.

Máta peprná je trvalka, která dorůstá výšky 60 až 100 cm, její stonky mají typický fialový nádech a celá rostlina má charakteristickou vůni. Její květy jsou drobné a mají bělavou, růžovou až fialkovou barvu. Vykvétají obvykle v polovině léta.

Pěstování máty peprné, i všech osttaních druhů, je velmi snadné a vhodné i pro začátečníky. Máty se velmi snadno kříží i rozmnožují. Jejich pěstování je vhodné na zahradách, v truhlících i v květináčích. Pro mátu je vhodná bohatá a vlhká půda, která je dobře propustná. Nejlépe se jí bude dařit na mírně slunném stanovišti nebo v polostínu. Máta vyžaduje velkou vlhkost a bohatou zálivku. Listy lze jednoduše průběžně sklízet a používat čerstvé nebo je sušit. Při umělém sušení nesmí teplota přesáhnout 35 stupňů Celsia, protože by pravděpodobně došlo k významné ztrátě silic a dalších účinných látek. Sběr listů ukončujeme, jakmile rostlina začne kvést. Sušenou mátu skladujeme ve vzduchotěsné nádobě, aby nezvlhla a neztratila své aroma.

Zdroj: www.youtube.com

Toxicita

Všeobecně se máta peprná považuje za bezpečnou bylinu, která nemá zpravidla žádné negativní vedlejší účinky. Pokud užíváte mátu ve formě doplňku stravy (většinou ve formě bylinného čaje nebo čajové směsi), dodržujte vždy doporučené dávkování dle výrobce. Doporučujeme nakupovat jen kvalitní produkty v lékárnách, prodejnách zdravé výživy nebo od spolehlivých a ověřených výrobců. Kontraindikace nebo interakce s jinými léčivy nebo doplňky stravy nebyly dosud objeveny.

Ve výjimečných případech se může po konzumaci máty vyskytnout alergická reakce – většinou jde o podráždění pokožky u osob se zvýšenou citlivostí. V tomto případě přestaňte potravinu nebo doplněk stravy okamžitě konzumovat a vyhledejte lékařskou pomoc.

Nikdy nekonzumujte čistý mentol nebo čistou mátovou silici! Tyto látky mohou být jedovaté i ve velmi malých koncentracích.

Dlouhodobé užívání je možné v čajových směsích nebo jako koření k dochucování pokrmů. Užívání máty peprné v terapeutických dávkách není většinou vhodné pro těhotné a kojící ženy a děti mladší 2 let.

Osoby, které ví, že jsou alergické nebo senzitivní na ostatní byliny z čeledi hluchavkovité, by se měli raději konzumace máty v terapeutických dávkách vyhnout.

Schválená zdravotní tvrzení

Dle aktuálního seznamu schválených zdravotních tvrzení, který vydal EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) je možné pro mátu peprnou používat následující tvrzení:

Máta peprná (Mentha piperita) podporuje:

  • normální činnost trávicí soustavy a střev,
  • přirozenou obranyschopnost a imunitní systém,
  • relaxaci a spánek,
  • normální funkci dýchacího systému,
  • proti nadýmání,
  • normální trávení.

Zajímavosti

  • Lidové názvy pro mátu jsou pepřová máta, balšám, bylina Matky Boží, větrová bylina, větrové koření nebo fefrminc.
  • Máta je součástí oblíbeného alkoholického nápoje mojito.
  • Máta se používá také při výrobě klasických alkoholických nápojů, jako jsou např. „peprmintka“ nebo „zelená“.
  • Zajímavostí je, že máta se nedá pěstovat ze semínek, ale dobře se rozmnožuje z kořenujících výběžků, které vyrůstají z oddenku.
  • Máta se dá pěstovat také jako okrasná, dekorativní bylina.

 

--- konec článku ---