Vitamíny bez cenzury

Glukosamin – univerzální podpora pro Vaše klouby

Víte, že glukosamin je látka, která přirozeně vzniká v lidském organismu?

Základní informace

Glukosamin, jiným názvem také chitosamin, je přírodní sloučenina, která vzniká v lidském organismu a je jeho přirozenou součástí. Z lékařského a farmaceutického hlediska ho zařazujeme mezi chondroprotektiva (látky s pozitivním vlivem na stav kloubních chrupavek) a SYSADOA (symptomatic slow-acting drugs for osteoarthritis = symptomaticky pomalu působící látky při osteoartróze). Z chemického hlediska se jedná o bazickou sloučeninu, která vzniká z glukózy. Glukosamin se v organismu zabudovává do polysacharidů, stává se jejich součástí a společně plní mnoho nezastupitelných funkcí. Například ve formě chondroitin sulfátu nebo kyseliny hyaluronové je jednou z hlavních složek kloubních chrupavek. Díky svým vlastnostem váže vodu a dává chrupavkám jejich charakteristickou pružnost. Mezi jednu z dalších velmi důležitých vlastností glukosaminu patří jeho protizánětlivé působení.

Glukosamin se běžně označuje jako kloubní výživa a používá se v léčivech i doplňcích stravy. Všeobecně můžeme jeho působení v lidském organismu charakterizovat jako příznivé ovlivňování metabolických dějů, které probíhají v chrupavkách.  Glukosamin je v běžných doplňcích stravy dostupný ve dvou formáchglukosamin sulfátu a glukosamin hydrochloridu. Obě tyto látky mají díky svým molekulám malých velikostí velmi dobrou vstřebatelnost v organismu a výbornou akumulační schopnost v kloubních chrupavkách. Klinická účinnost těchto dvou solí je velmi často studována a testována. Většina kvalitních studií dokazuje, že glukosamin sulfát se jeví jako účinnější forma.

Vzhledem k velmi malé pravděpodobnosti vzniku vedlejších nežádoucích účinků, dobré snášenlivosti, téměř nulovému výskytu alergických reakcí a prokazatelným účinkům je glukosamin oblíbenou součástí doplňků stravy i léčiv, které se indikují při různorodém onemocnění kloubů.

Funkce v organismu člověka

Glukosamin je látka, která je přirozenou součástí lidského organismu a má mnoho důležitých a nenahraditelných funkcí.

Mezi nejznámější a nejdůležitější funkci glukosaminu patří jeho podpora přirozené funkce kloubů. Ve všeobecnosti můžeme velmi zjednodušeně říci, že glukosamin působí mnoha různými mechanismy tak, že podporuje regeneraci kloubní chrupavky a napomáhá zlepšovat funkční stav kloubů. Glukosamin podporuje pevnost, ohebnost a elasticitu kloubní chrupavky, působí protizánětlivě a analgeticky. Glukosamin má podpůrné regenerační účinky – napomáhá hojení po úrazech nebo zlomeninách a podporuje celkovou regeneraci organismu po náročné fyzické aktivitě nebo nadměrné zátěži.

V další řadě je glukosamin velmi důležitý pro náš zažívací systém. Suplementace glukosaminem se doporučuje zejména při onemocněních, jako jsou syndrom zvýšené propustnosti střev, ulcerativní kolitida, Crohnova nemoc nebo syndrom dráždivého tračníku. Při těchto potížích glukosamin účinně podporuje regeneraci tkání a společně s případnou dietou nebo jinými režimovými opatřeními napomáhá ke stabilizovanému stavu pacienta. Glukosamin působí tak, že do organismu „vysílá signály“, aby do postižených tkání byly dodávány minerální látky a aminokyseliny, aby mohlo dojít k jejich regeneraci. Tento mechanismus působení se označuje jako buněčná komunikace.

V posledních letech se objevilo také několik vědeckých studií, které potvrdily, že glukosamin velmi dobře působí jako podpora regenerace kostní hmoty. Mechanismus účinku je zde stejný jako u podpory zažívacího traktu – glukosamin podporuje buněčnou komunikaci, která zajišťuje regeneraci a obnovu poškozených tkání.

 Všeobecně známé účinky

  • Pozitivní účinky u pacientů s osteoartrózou.
  • Snížení bolestivosti kloubů (analgetické působení).
  • Zlepšení funkčního stavu kloubů.
  • Pozitivní vliv na kloubní chrupavky – podporuje jejich pevnost, ohebnost a elasticitu.
  • Protizánětlivé působení.
  • Napomáhá hojení po úrazech kloubů.
  • Doporučuje se užívat preventivně pro posílení kloubů při vysoké fyzické zátěži.
  • Může napomáhat celkové regeneraci organismu po nadměrné fyzické zátěži (např. uvolňuje svalovou bolest).
  • Podporuje omezení ztráty kloubní chrupavky.
  • Zlepšuje funkci lymfatického systému.
  • Podporuje pevnost nehtů, odolnost šlach, normální funkci očí, kůže, kostí a vaziva.
  • Podporuje sekreci hlenovitého slizu v zažívacím, dýchacím a močovém ústrojí.
  • Napomáhá ke zpomalování procesů stárnutí lidského organismu.
  • Podporuje zdraví zažívacího systému, pohyblivost střev a optimální trávení.
  • Podporuje funkční imunitní systém.
  • Podporuje regeneraci po zlomeninách nebo jiných úrazech pohybového aparátu.
  • Antioxidační působení – mírní negativní vliv volných radikálů a vznikajícího oxidačního stresu.
  • Podpora přirozené funkce a regenerace tkání zažívacího traktu.

Zdroj: www.youtube.com

Historie

Je velmi obdivuhodné, jak naši předkové přirozeně ve své stravě přijímali takové složky, které prospívali jejich zdraví, aniž by o tom věděli nebo aniž by znali jejich účinky. Zvířecí chrupavky byly od pradávna přirozenou součástí stravy našich předků. Například v Číně se chrupavky a kosti dodnes poměrně běžně konzumují. V jiných kulturách se zase kosti dokonce žvýkají.

Vědci dlouho zkoumali toto přirozené chování a výběr této stravy našich předků. Dříve se výzkumníci domnívali, že kosti dodávali do stravy minerální látky, především vápník. Později bylo zjištěno, že konzumace chrupavek a kostí podporuje výstavbu nové tkáně chrupavky. Vědci rychle zjistili, že kosti a chrupavky zvířat jsou přirozeným zdrojem glukosaminu a dalších složek, které pozitivně působí na naše klouby. Poté už rychle následovala snaha vědců vyvinout podobnou formu, která by se rychle a efektivně vstřebávala v organismu i bez nutnosti pojídání kostí nebo chrupavek. Tato cesta vedla až k objevení glukosaminu a vytvoření účinných léčiv nebo doplňků stravy, které pomáhají lidem na celém světě s kloubními potížemi.

Doporučený denní příjem

Jak už bylo zmíněno, glukosamin je přirozená součást lidského těla a organismus si ji umí i sám vytvořit. S přibývajícím věkem jeho přirozená tvorba bohužel klesá, a proto je často vhodná jeho suplementace. Protože přirozený zdroj glukosaminu ve stravě je velmi omezený, nejlepší volbou bývají kvalitní doplňky stravy.

Vzhledem k přirozené povaze glukosaminu běžně nehrozí jeho předávkování, pokud je užíván podle doporučeného dávkování výrobce. Tato doporučení se mohou lišit dle typu výrobku a především dle obsahu a koncentrace použitých obsahových látek. V naprosté většině případů užívání se téměř nikdy nevyskytují ani negativní vedlejší účinky. U glukosaminu není nijak legislativně stanoven jeho doporučený nebo maximální denní příjem.

Doporučený denní příjem glukosaminu se podle většiny nejnovějších studií uvádí jako 1500 až 2000 mg. Nejlepší je většinou denní dávku rozdělit do 2 až 3 dávek a užívat rozděleně v průběhu celého dne.

Doporučujeme doplňky stravy nebo léčiva, která obsahují glukosamin kupovat nejlépe v lékárnách nebo přímo od renomovaných výrobců. Tak si zajistíte kvalitu a účinnost kupovaných výrobků. Nedoporučujeme nakupovat doplňky stravy od neznámých překupníků na internetu, kde si nemůžeme být jistí původem, kvalitou ani zdravotní nezávadností prodávaných produktů.

Toxicita

Všeobecně je užívání glukosaminu považováno za zcela bezpečné, pokud je užíván podle doporučeného dávkování výrobce. V ojedinělých případech se může vyskytnout alergická reakce. Pokud se u Vás po užívání glukosaminu objeví neobvyklé zdravotní projevy jako je například kopřivka, svědění pokožky, nevolnosti, průjem, zvracení apod., přestaňte okamžitě glukosamin užívat a poraďte se se svým ošetřujícím lékařem nebo lékárníkem.

U citlivých jedinců může glukosamin sulfát vyvolat mírné zažívací potíže při podávání na lačno. Tuto reakci pravděpodobně způsobuje vázaná síra. Proto se doporučuje tyto přípravky vždy užívat po jídle nebo s jídlem. Toto doporučení platí zejména pro osoby, které mají citlivý zažívací trakt. Glukosamin není vhodný pro děti a dospívající. Glukosamin se většinou získává z korýšů, a proto není vhodný pro osoby se známou alergií nebo přecitlivělostí na korýše. Pokud jste alergik, informujte se řádně o složení přípravku a původu jeho složek u výrobce.

Schválená zdravotní tvrzení

Dle aktuálního seznamu schválených zdravotních tvrzení, který vydal EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) není možné pro glukosamin používat žádná zdravotní tvrzení.

Zajímavosti

  • Lidský organismus přirozeně vytváří glukosamin a využívá pro mnoho funkcí v lidském těle. S rostoucím věkem však jeho přirozená syntéza v našem organismu klesá, a proto jsou lidé s přibývajícím věkem náchylnější k onemocnění kloubů a celkově pohybového aparátu.
  • Buňky, které v lidském organismy vytvářejí glukosamin se nazývají chondrocyty.
  • Bylo zjištěno, že mezi nejúčinnější formy glukosaminu patří forma síranu neboli sulfátu (glukosamin sulfát). Jde o to, že síra, která je obsažena v této sloučenině pomáhá zabudovat molekulu glukosaminu (nebo spíše molekulu polysacharidu, ve které je glukosamin obsažen) do struktury chrupavky. Tato forma se v našem organismu nejlépe vstřebává, a proto je nejvýhodnější.
  • Pozitivní účinek glukosaminu se většinou objeví až po 4 až 6 týdnech pravidelného užívání.
  • Po vysazení suplementace glukosaminem většinou její účinky přetrvávají ještě asi 1 až 2 měsíce.
  • Glukosamin se může podávat 3 různými způsoby:
    • Perorálně – ústy (tablety, kapsle, tobolky, apod.)
    • Transdermálně - přes kůži (prostřednictvím krémů účinných proti bolestem kloubů nebo svalů)
    • Intramuskulárně – do svalu (injekčně)

 

--- konec článku ---