Vitamíny bez cenzury

Vitamin B6 – pyridoxin

Orisky.jpg

Věděli jste, že hladina pyridoxinu je jedním z hlavních faktorůch ovlivňující metabolismus homocysteinu?

Základní informace

Vitamin B6, také známý jako pyridoxin, je jeden z nejdůležitějších vitaminů, který je zapojen do velmi široké škály funkcí našeho organismu. Pyridoxin se účastní metabolismu bílkovin a tuků a má důležitou úlohu při tvorbě nejrůznějších látek v organismu.

Funkce v lidském organismu

Jako koenzym se vitamin B6 zapojuje do více než šedesáti enzymatických reakcí, které jsou součástí metabolismu aminokyselin a esenciálních mastných kyselin. Zjednodušeně řečeno, základní funkcí pyridoxinu v organismu člověka je účast na metabolismu bílkovin a tuků. I když je zapojen do energetického metabolismu jen nepřímo, pyridoxin pomáhá přemisťovat dusík z aminokyselin, čímž se stávají zdrojem energie. Pyridoxin napomáhá také tvorbě mnoha důležitých látek v organismu – například protilátek, hemoglobinu nebo hormonů. Vitamin B6 se účastní metabolismu homocysteinu, je nezbytný pro správnou funkci nervového systému, posílení zdraví obzvláště u žen a správnou funkci krve a cév.

Pyridoxin se účastní na snižování vysoké hladiny homocysteinu. Právě proto se předpokládá, že nízké hladiny pyridoxinu souvisí se zvýšeným rizikem vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Jedna z mnoha soustav člověka, která je závislá na vitaminu B6 je nervový systém. Například, vitamin B6 je nezbytný ke správné produkci důležitého neurotransmiteru v mozku - serotoninu. Jedná se o biologicky aktivní látku, která má funkci přenašeče nervových vzruchů. V centrálním nervovém systému se serotonin účastní především procesů, které se podílejí na vzniku nálad a psychickém rozpoložení. Jeho nedostatek (který může vzniknout např. při nedostatku pyridoxinu) způsobuje snížení přenosu nervových vzruchů, způsobuje tak změny nálad, celkovou depresi, případně až poruchy spánku, podrážděnost nebo agresivitu.

Studie ukazují, že vitamin B6 má pravděpodobně mnohem důležitější vliv na správnou funkci nervové soustavy než se dříve myslelo. Například, mnoho studií vykazuje výrazné zlepšení stavu pacientů se syndromem karpálního tunelu (neurologické onemocnění, které je charakteristické bolestí, oslabenou citlivostí nebo mravenčením v prstech rukou), po suplementaci vitaminem B6. Ještě většího zlepšení bylo dosaženo po suplementaci vitaminem B6 v kombinaci s vitaminem B2.

Jiné výzkumy ukazují, že kojenci, kteří byli krmeni dětskou výživou bez obsahu vitaminu B6, vykazovali křeče (podobné epileptickým), úbytky hmotnosti, nervovou podrážděnost nebo žaludeční problémy. Tyto problémy, stejně jako další formy dětské epilepsie, byly zmírněny po suplementaci vitaminem B6. Děti postižené autismem také vykazovaly zlepšení zdravotního stavu po suplementaci vitaminem B6 společně s hořčíkem.

Suplementace vitaminem B6 je obzvláště důležitá pro ženy, které trpí premenstruačním syndromem – PMS, jehož příznaky jsou například nesoustředěnost, únava, tlaky až křeče v podbřišku, úzkost, přecitlivělost, podrážděnost, náladovost, změna sexuální touhy, bolesti hlavy a kloubů, svalové křeče, zvýšená chuť k jídlu, především na sladké, zvýšená potřeba spánku atd. Mnoho studií ukazuje, že suplementace vitaminem B6 redukuje a zmírňuje tyto symptomy u většiny žen. Dosud není zcela přesně vysvětlen důvod tohoto působení, ale pravděpodobně je to způsobeno tím, že v důsledku vysoké hladiny estrogenu po ovulaci dochází ke zvýšené potřebě vitaminu B6 a/nebo snížené schopnosti jeho absorbce. Navíc, vitamin B6 působí jako přírodní diuretikum (látka, která navozuje zvýšené vylučování vody a elektrolytů v moči), což může také napomáhat ke snížení projevů PMS.

Další studie uvádí, že ženy, které užívají hormonální antikoncepci, mívají sníženou hladinu tohoto vitaminu v krvi, což může být příčinou únavy nebo letargie. Po suplementaci vitaminu B6 dochází k výraznému zlepšení těchto symptomů.

Vitamin B6 je obzvláště důležitý pro těhotné a kojící ženy, protože jeho potřeba je v těchto obdobích značně zvýšená. Suplementace vitaminem B6 může podle studií snížit nebo dokonce zcela odstranit nevolnosti a zvracení v průběhu těhotenství. Jiná studie ukazuje, že Apgar skóre (mezinárodní bodovací systém používaný k orientačnímu posouzení zdravotního stavu novorozence bezprostředně po narození) bylo podstatně lepší u novorozenců, jejichž matky byly suplementovány vitaminem B6 oproti novorozencům, jejich matky byly bez suplementace.

Vitamin B6 je také nezbytně nutný pro správnou funkci krve a krevních cév. Správná produkce protilátek, červených krvinek a hemoglobinu není možná bez přítomnosti pyridoxinu. Právě proto mezi typické příznaky deficitu pyridoxinu patří anémie nebo poruchy imunitního systému. Studie také ukazují, že suplementace vitaminem B6 může pomáhat v prevenci aterosklerózy – kornatění tepen, které vzniká v důsledku ukládání tukových látek do stěny tepny. Proto se také dává do souvislosti nízká hladina pyridoxinu se zvýšeným rizikem infarktu.

Historie

Poměrně brzy bylo zjištěno, že aktivitu vitaminu B6 nemá pouze jedna látka, ale že se jedná o látky tři: pyridoxin, pyridoxamin a pyridoxal. Všechny tyto tři látky mají stejné biologické účinky a přirozeně se vyskytují v potravinách.

Doporučený denní příjem

Dle přílohy č. 5 k vyhlášce č. 225/2008 Sb. je doporučená denní dávka (DDD) pyridoxinu (vitaminu B6) 1,4 mg.

Doporučené denní dávky vitaminů a minerálních látek se vztahují na celkový denní příjem vitaminů a minerálních látek. Za zdroj vitaminů a minerálních látek lze považovat doplňky stravy s obsahem alespoň významného množství vitaminů a minerálních látek, za které se považuje nejméně 15 % z hodnot doporučených denních dávek, které je obsaženo ve 100 g nebo 100 ml nebo v jednom balení, pokud toto balení obsahuje jednu porci.

Projevy nedostatku

Samostatný nedostatek vitaminu B6 není příliš častý, většinou se vyskytuje, pokud dochází k nedostatku všech vitaminů skupiny B.

Nedostatek vitaminu B6 se projevuje u:

  • Kojenců
    • zvýšenou vzrušivostí a křečemi.
  • Dospělých
    • nervovými poruchami a depresemi,
    • seborrhoickou dermatitidou – chronické kožní onemocnění, které vytváří ložiska nažloutlých šupinek na vlasové pokožce nebo v obličeji,
    • cheilosou – praskliny ústních koutků,
    • glositidou resp. stomatitidou – zánětem sliznice dutiny ústní nebo jazyka.

Nejdůležitější přírodní zdroje

Maso a masné výrobky, ryby, vnitřnosti, vaječný žloutek, ořechy, celozrnné obiloviny, obilné klíčky, luštěniny, brambory.

Toxicita

Pyridoxin, jako vitamin rozpustný ve vodě, je relativně netoxický, ale při velmi vysokých dávkách se mohou vyskytnout reverzibilní (vratné) nervové poruchy. Například dlouhodobý denní příjem vyšší než 500 mg pyridoxinu může vyvolat brnění až ztuhlost rukou a chodidel. Dlouhodobý, nadměrný příjem pyridoxinu může také zvyšovat sekreci oxalátů (soli kyseliny šťavelové) v moči, což může být příčinou zvýšeného rizika vzniku ledvinových kamenů. Při přerušení nadměrného příjmu pyridoxinu dochází k vymizení symptomů.

Schválená zdravotní tvrzení

Dle aktuálního seznamu schválených zdravotních tvrzení, který vydal EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) je možné pro vitamin B6 používat následující tvrzení.

Vitamin B6 přispívá k:

  • normální syntéze cysteinu,
  • normálnímu energetickému metabolismu,
  • normální činnosti nervové soustavy,
  • normálnímu metabolismu homocysteinu,
  • normálnímu metabolismu bílkovin a glykogenu,
  • normální psychické činnosti,
  • normální tvorbě červených krvinek,
  • normální funkci imunitního systému,
  • snížení míry únavy a vyčerpání,
  • regulaci hormonální aktivity.

Zajímavosti

Látky, které vstřebávání usnadňují

Vstřebávání pomáhají ostatní vitaminy skupiny B a minerály hořčíkzinek.

Látky, které vstřebávání omezují

Antibiotikum Penicilin se může vázat na vitamin B6, a tak omezovat jeho vstřebávání. Jeho hladinu může snižovat také alkohol, antikoncepční tabletky a kouření.

Stabilita

Vitamin B6 je relativně tepelně stabilní, inaktivuje se (stává se neaktivním) oxidací a působením UV záření. Nestabilní je v přírodních zdrojích během kuchyňských úprav – zmrazením zeleniny dochází ke ztrátě asi 25 %, mletím mouky až 90 % a během vaření ve vodě může dojít až k jeho 40% inaktivaci.

 

--- konec článku ---